Marți, 12 Martie 2019 02:00

Iohannis, UDMR, Toader, notați. Borza: ”Este un act de sfidare la adresa României” - partea I

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Klaus Iohannis nota 6 Teoretic, Iohannis trebuia să promulge bugetul de stat pe 2019, după ce Curtea Constituțională a României a respins sesizarea sa. Nu a făcut lucrul acesta, alegând în schimb să retrimită bugetul în Parlament pentru reexaminare. Nu poți ține țara blocată. Suntem în martie, bugetul trebuia promulgat încă din decembrie 2018. Aici e și vina Guvernului, care l-a trimis de abia în februarie în Parlament spre aprobare. Sabotarea reciprocă între Președinție și Guvern dăunează, în primul rând, României. Într-adevăr, bugetul este construit pe o logică populistă, s-a dat la toată lumea după nevoi, nu după posibilități, însă rolul președintelui nu este de a băga bețe-n roate Guvernului, mai ales când vorbim de bugetul tuturor ministerelor și instituțiilor publice. Președintele trebuie să găsească soluții de compromis în relația cu Guvernul, spre beneficiul românilor. Trebuie să îndemne la reconciliere și dialog, să vegheze la respectarea Constituției și a drepturilor cetățenești, să medieze, atunci când e cazul, de o manieră onestă și constructivă, relațiile dintre puterile și instituțiile statului, atunci când constată existența unor conflicte instituționale. Câtă vreme Iohannis este președintele tuturor românilor, opoziția este cea chemată să critice și să sancționeze prin mijloace democratice derapajele sau excesele coaliției de guvernare.

UDMR nota 4

Societatea românească este divizată la două extreme: pro și contra PSD. În rest, nu mai contează nimic din ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Cu un Guvern care suferă de orbul găinii și cu o Românie păgubos de tolerantă și generoasă, săptămâna trecută, Congresul UDMR a adoptat, în unanimitate, o rezoluție prin care tricolorul maghiar, roşu, alb şi verde, să devină simbol naţional propriu al comunităţii maghiare din România, alături de steagul Ţinutului Secuiesc, de imnul Ungariei şi de imnul Ţinutului Secuiesc. E fără precedent și de o gravitate extremă o atare poziționare. În Constituție, la Art 1, se spune: România este stat naţional, suveran, independent, unitar, indivizibil. Nu putem intona un alt imn pe teritoriul României în afară de „Deșteaptă-te, române!”. Este un act de sfidare la adresa întregii Românii și la adresa principiilor și valorilor fundamentale pe care s-a constituit Uniunea Europeană. Dar mult mai gravă este pasivitatea Guvernului de la București și a majorității parlamentare PSD-ALDE, care sacrifică stabilitatea și integritatea României pentru a se putea menține la putere și pentru a putea guverna cu sprijinul deloc dezinteresat al UDMR. Mai mult ca niciodată, UDMR reprezintă o organizație toxică, iar colaborarea politică cu această organizație reprezintă o soluție imorală, câtă vreme s-a transformat într-o veritabilă filială a FIDESZ și o portavoce a naționalismului și revizionismului maghiar, promovat de Guvernul de la Budapesta.

Tudorel Toader nota 8

Eu l-am susținut pe Tudorel Toader și îl susțin și azi, pentru că, din punct de vedere profesional și al abilităților chiar politice, este greu de înlocuit de cineva din coaliția de guvernare. Faptul că PSD îi arată pisica lui Toader - și sunt scoși la încălzire Nicolicea și Iordache - face parte dintr-un joc de imagine. În realitate, vor să pună presiune pe Toader să își asume, printr-o ordonanță de urgență, Codul penal și Codul de procedură penală, declarate în parte neconstituționale și reîntoarse în Parlament spre dezbatere. Cum procesul legislativ poate fi obstrucționat printr-o nouă sesizare a CCR sau prin retrimiterea Codurilor de către Iohannis în Parlament, o soluție imediată de punere în aplicare a dispozițiilor declarate constituționale din cele două Coduri este emiterea unei OUG. Cel mai mult îi interesează pe Liviu Dragnea posibilitatea revizuirii hotărârilor penale definitive pronunțate de complete nelegal constituite sau bazate pe protocoalele SRI-DNA. Relativa pace încheiată de Tudorel Toader cu Augustin Lazăr, care va ieși liniștit la pensie peste două luni, este un alt cap de acuzare al celor de la PSD. Cu toate acestea, votarea moțiunii simple împotriva ministrului Justiției, inițiate de opoziție, ar avea un efect devastator pentru menținerea PSD la guvernare. O victorie a opoziției i-ar da muniție suplimentară și ar duce la schimbarea raportului de forțe din Parlament, cu consecința debarcării Guvernului Dăncilă. Așa stând lucrurile, PSD va vota, săptămâna viitoare, împotriva moțiunii.

Deputat Av. Dr. Remus Borza

Citit 11154 ori Ultima modificare Luni, 11 Martie 2019 20:53