Cunoscutul medic nutriţionist dr. Mihaela Bilic ne îndeamnă să profităm la maximum de toate verdeţurile şi crudităţile care au început să apară în pieţe. Acestea sunt surse excelente de vitamina C, reduc colesterolul şi ajută imunitatea. Plus că sunt ideale în cura de slăbire.Primăvara, momentul potrivit pentru un tonus bun
Primăvara este un moment cum nu se poate mai potrivit pentru a ne recăpăta tonusul şi buna dispoziţie, dar şi de a scăpa de kilogramele în plus acumulate peste iarnă.
„Creşterea temperaturii exterioare şi prelungirea perioadei de lumină din zi au o influenţă pozitivă asupra creierului şi sistemului nervos. Căldura inhibă centrul nervos al foamei, iar schimbarea anotimpului şi trezirea naturii la viaţă creează un stres pozitiv reflectat în nevoia de face mişcare în aer liber. În plus, bucuria şi starea de uşoară excitaţie reduc mâncatul compulsiv, atât de prezent în timpul iernii“, explică dr. Mihaela Bilic, potrivit adevarul.ro.
Scurtarea nopţilor stimulează indirect secreţia unor hormoni precum cortisolul, testosteronul şi prolactina, cu efect de accelerare moderată a metabolismului bazal şi a arderilor de calorii. Organismul caută din instinct alimente proaspete şi uşor de digerat, apetitul este mult mai uşor de ţinut sub control. Legumele şi fructele care apar reîncarcă organismul cu mineralele şi vitaminele de care are nevoie.Urzicile şi spanacul conţin doze mari de fier
Astfel, toate verdeţurile şi crudităţile care încep să apară în pieţe – urzici, lobodă, ştevie, spanac, salată verde – sunt sunse importante de vitamina C, betacaroten, acid folic, fier, calciu, potasiu, magneziu, fibre şi antioxidanţi cu efecte benefice pentru sănătate.
„Au efect laxativ, diuretic, reduc colesterolul din sânge, au proprietăţi antitumorale şi de stimulare a imunităţii întregului organism.„Abuzaţi“ de verdeţuri la maximum, gătiţi-le cu cantităţi minime de grăsime şi nu le fierbeţi excesiv, până se înmoaie, deoarece tratamentul termic prelungit micşorează conţinutul de nutrienţi“, sunt sfaturile medicului nutriţionist.
Usturoiul şi ceapa verde au proprietăţi antifungice, antibacteriene şi antivirale, scad colesterolul şi presiunea sângelui, au efect antioxidant şi de creştere a imunităţii. Spanacul şi urzicile conţin doze mari de fier şi trebuie asociate cu substanţe acide – oţet, zeamă de lămâie – sau carne, care cresc absorbţia şi biodisponibilitatea fierului non-hemic – vegetal.
Spanacul poate fi consumat proaspăt, ca salată, când păstrează intact aportul de vitamina C. Mazărea proaspătă e fragedă şi dulce Mărarul şi pătrunjelul pot fi folosite nu pe post de condimente, ci de alimente.
„Descoperiţi salata de pătrunjel „tabuleh“ din bucătăria libaneză şi faceţi sosuri de roşii cu foarte mult mărar pentru carne sau legume – mazăre. Sunt bogate în vitamina C, fibre, fier şi antioxidanţi, au proprietăţi diuretice şi detoxifiante. Mărarul ameliorează celulita şi poate înlocui sarea în mâncare.“