Vineri, 04 Martie 2022 09:30

Prestarea de activităţi casnice va fi trecută în Codul Muncii

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri un proiect de lege care reglementează modul în care persoanele fizice pot desfășura activități casnice și pot beneficia de remunerarea, exclusiv în tichete de activități casnice, a activităților desfășurate. 

Proiectul de lege ce presupune reglementarea activităţii prestatorului casnic, prin care se introduce posibilitatea remunerării în tichete de activităţi casnice cu valoare nominală de 15 lei pentru persoanele fizice care vor desfăşura activităţi casnice în beneficiul altor persoane, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru. 

„În acest fel se reglementează modul în care persoanele fizice, prestatori casnici fiind, vor putea desfăşura activităţi casnice în beneficiul altor persoane şi remunerarea acestora în tichete de activităţi casnice, valoarea nominală a unui tichet de activităţi casnice fiind de 15 lei, iar numărul de tichete pe care îl va primi prestatorul casnic este cel negociat cu beneficiarul casnic anterior începerii activităţii”, a declarat Dan Cărbunaru. 

Proiectul prevede că activitatea casnică trebuie să fie certă, reală și legală și să se desfășoare în gospodăria beneficiarului casnic. Prestatorul casnic nu poate fi un membru al familiei beneficiarului casnic şi trebuie să aibă cel puţin 16 ani.

„Activitatea casnică se stabileşte prin acordul de voinţă al părţilor, fără încheierea, în formă scrisă, a unui contract individual de muncă”, se mai arată în proiect.Pentru munca prestată, persoana care ajută la menaj va fi plătită cu „tichete de activități casnice”.

„Valoarea nominală a tichetului de activități casnice este de 15 lei. Tichetele de activități casnice nu sunt transferabile și pot fi utilizate numai de către prestatorul casnic ale cărui date sunt completate pe acestea”, se mai arată în proiectul de lege.

„Tichetul de activităţi casnice se achiziţionează de la oricare dintre agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene și a municipiului București, de la punctele de acces ale furnizorului de serviciu universal sau de pe Platforma electronică de evidenţă a desfășurării activităților casnice. 

Legea aprobată prevede că persoanele care desfășoară activități casnice nu vor mai fi plătite direct cu bani, ci vor primi „tichete de activităţi casnice” pentru munca prestată. Cu tichetele primite, persoana care a prestat serviciul merge la ANOFM pentru a-şi încasa banii.

În acest fel, statul va putea reţine la sursă contribuțiile și impozitul aferente.

Legea prevede că „tichetele de activități casnice pot fi preschimbate în bani de către prestatorii casnici în maximum 12 luni de la data primirii acestora, în numerar la oricare dintre agențiile pentru ocuparea forței de muncă sau punctele de acces ale furnizorului de servicii universal sau, după caz, prin plata în contul bancar indicat de către prestatorii casnici prin platforma electronică de evidență a desfășurării activităților casnice, ce va fi accesibilă de pe dispozitive diferite. 

Contravaloarea plătită la fiecare preschimbare în bani a tichetelor de activităţi casnice conform alin. (3) de către agențiile pentru ocuparea forței de muncă sau punctele de acces ale furnizorului de servicii universal este egală cu rezultatul înmulțirii numărului de tichete de activități casnice cu valoarea nominală prevăzută la alin. (1) din care se

scade valoarea impozitului pe venit, calculat conform art. 9 alin. (2) și contribuția de asigurări sociale, datorată bugetului asigurărilor sociale de stat şi calculată conform art. 9 alin. (3).

Tichetul de activități casnice poate fi folosit exclusiv pentru a fi preschimbat în bani conform alin. (3) până cel târziu în cea de-a 15-a zi a lunii următoare lunii în care a fost prestată activitatea casnică, în vederea dobândirii sau menținerii calității de asigurat în sistemul asigurărilor sociale”, prevede proiectul de lege.

Beneficiarul casnic care achiziționează tichete de activități casnice suportă doar valoarea nominală a acestora. De asemenea, el are obligația de a valorifica tichetul de activități casnice în 12 luni de la data achiziționării acestuia.

Citit 1442 ori