Rinita alergică: ce este şi care sunt cauzele apariţiei
Rinita alergică este o afecţiune cauzată de inflamarea mucoasei nazale în momentul în care sistemul imunitar reacţionează “exagerat” la contactul acesteia cu anumiţi factori aerieni pe care noi îi numim alergeni. Această reacţie puternică a sistemului nostru imunitar are un fond genetic şi, ca urmare, se poate transmite de la părinte la copil. Aceşti alergeni inhalatori, care se “plimbă” prin aerul pe care noi îl respirăm sunt nenumăraţi. Numărul şi varietatea acestora este foarte mare: polenul anumitor plante, praful, părul de animale, mucegai, etc.
La contactul alergenului cu mucoasa respiratorie se declanşează mecanismul de apărare a organismului: anticorpii Ig E generează eliberarea histaminei din celulele mastocite care duc la un efect de inflamaţie a mucoasei. Aceasta se va “umfla” şi va exterioriza un lichid la suprafaţă, prin urmare clinic se va manifesta astfel: rinoree apoasă (din nas va curge un lichid transparent) pe tot parcursul zilei, înfundarea nasului, strănut repetitiv, scăderea mirosului, mâncărimea nasului, a ochilor şi a gâtului.
Tipuri de rinită alergică
Rinita alergică poate fi de două feluri.
1. Rinită alergică sezonieră, pe perioada unui anotimp, în mod special primăvara sau toamna. În timpul acestui sezon mucoasa nazală va reacţiona la alergenii daţi de polenul plantelor, copacilor cum ar fi: plop, mesteacăn; timoftică, ambrozie, ierburi, fân. Această alergie va ţine tot sezonul, cât polenul acestor plante este prezent în aer. Cel mai agresiv alergen sezonier din ultimii ani este AMBROZIA. Aceasta are un vârf al răspândirii în aer în timpul toamnei, de la sfârşitul lunii august până la sfârşitul lunii octombrie. Ambrozia este una dintre cele mai invazive plante existente pe teritoriul ţării noastre, fiind extrem de adaptabilă la condiţiile pedoclimatice. În România, ambrozia este răspândită în aproape toate zonele, preferând solurile nisipoase, mai puţin fertile. Creşte spontan pe terenurile lăsate pârloagă, în principal de-a lungul căilor ferate, a drumurilor,pe marginea apelor curgătoare, a lacurilor, pe marginea pădurilor, în apropierea dărâmăturilor, respectiv pe terenurile lipsite de vegetaţie, dar şi în grădini şi parcuri neîngrijite, pe şantierele de construcţii.
2. Rinită alergică perena, care va ţine tot anul, este cel mai greu de suportat. Această rinită este dată de alergeni inhalatori cu care ne întâlnim pe toată perioada anului cum ar fi: acarienii din praful din casă, mucegai, fungi, păr şi/sau salivă de animale (în mod special câine şi pisică), pene, parfumuri, fumul de ţigară. De asemenea, alergeni mai pot fi şi substanţe chimice volatile industriale care se descarcă la locul de muncă şi nenumăraţi poluanţi care s-au dezvoltat în ultimii ani şi pe care noi nu i-am detectat încă. Paradoxal, un alt factor alergen poate fi şi frigul, temperatura foarte scăzută a aerului inhalat sau schimbările bruşte de temperatură (cum ar fi trecerea dintr-o cameră rece în una caldă). Acesta se poate manifesta ca un alergen şi să descarce o reacţie alergică mai uşoară, manifestată mai mult prin obstrucţie nazală şi rinoree apoasă şi doar uneori strănut. De asemenea şi aerul condiţionat (mai ales cel din maşină) poate fi un trigger pentru declanşarea acestei reacţii alergice nazale.
Alergia inhalatorie poate fi potenţată şi de o reacţie a sistemului imunitar la anumiţi factori alergenici alimentari, să fie o reacţie alergică încrucişată.