Joi, 20 Februarie 2020 00:00

Se dau toți banii înapoi! Guvernul Orban, decizia momentului!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Vicepremierul interimar Raluca Turcan a declarat că în următorii 2 ani vor fi alocaţi aproximativ 2,5 miliarde de lei pentru implementarea proiectelor finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL). Ea şi-a exprimat speranţa că în 2-3 ani va fi asigurat necesarul de microbuze şcolare pentru toată ţara, reafirmând sprijinirea proiectelor pentru școală (”Masă la Școală” și ”After-School”), sănătate și infrastructură pentru toate comunitățile locale, indiferent de culoarea politică a primarilor. 

Vicepremierul a scris într-o postare pe Facebook că Guvernul PNL merge printre primari cu fruntea sus – „știm că am făcut mult bine comunităților locale în cele 3 luni de guvernare. Avem proiecte bune și așteptate de satele și comunele din România. La Adunarea Asociației Comunelor din România am vorbit despre ce putem face concret pentru comunitățile locale”.

În doar 3 luni de guvernare, în raport cu obligațiile față de români, Raluca Turcan susţine că liberalii au respectat toate angajamentele:

„- Prin bugetul pe 2020, am alocat 50 de miliarde de lei (4,5% din PIB) pentru investiții publice;

– Am plătit facturile proiectelor derulate prin PNDL, finalizate și verificate. Am decis să verificăm lucrările, deoarece nu au fost niciodată verificate de guvernele anterioare. În urma controalelor au fost oprite de la plată lucrări în valoare de 500 de milioane de lei. Primăriile care și-au făcut treaba trebuie să-și primească banii pe investiții, fără întârzieri! Risipa trebuia oprită. Din luna noiembrie 2019 și până în prezent, pe PNDL I au fost decontate lucrări într-un total de 306 milioane lei, către 446 de UAT. De asemenea, pe PNDL II, au fost decontate lucrări în valoare de 2,4 miliarde lei, pentru 1.728 de unități administrativ-teritoriale.

– Am dat primăriilor mai mulți bani pentru investiții prin preluarea a jumătate din cheltuielile cu asistența socială;

o Am asigurat finanțarea proiectelor fazate din perioada anterioară;

– POR 2014-2020: Supracontractare de 2,4 miliarde de euro pentru infrastructura educațională, dezvoltarea urbană și iluminatul public;

– Lucrăm la nivelul mai multor ministere pentru debirocratizarea activității și pentru simplificare administrativă. Primele rezultate se văd deja: la Ministerul Lucrărilor, Dezvoltării și Administrației a fost implementat Registrul electronic prin care traseul documentelor depuse să poată fi urmărit online. Am înființat Comisia de Acord Unic pentru ca cetățeanul să nu mai umble cu teancul de hârtii pe la ghișee.

– Am făcut plăți pentru beneficiari de peste 1,4 miliarde de euro, din Fondul European de Garantare Agricolă –FEGA și Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală – FEADR (+cofinanțare de la bugetul de stat). Este cea mai mare sumă autorizată la plată în această perioadă, comparativ cu anii anteriori.

– Am lansat noi măsuri în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014-2020. Am propus realocarea de fonduri de la măsurile mai slab accesate către următoarele submăsuri:

– sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri – ALOCARE de 42 milioane de euro. (Sesiunea de depunere va fi lansată în luna aprilie a.c.)

– sprijin pentru investiții în procesarea/marketingul produselor agricole – ALOCARE de 6,8 milioane de euro.

(Sesiunea de depunere va fi lansată în luna aprilie a.c.)

– investiții pentru dezvoltarea, modernizarea și adaptarea infrastructurii agricole și silvice, componenta “irigații” – ALOCARE de 43 milioane de euro.

(Sesiunea de depunere va fi lansată în perioada martie-aprilie a.c.)”.

Turcan s-a referit şi la fondurile europene, amintind că buget pentru Politica de Coeziune pentru 2021 – 2027 pentru țara noastră este de aproximativ 29 mld EUR:

– 17,3 mld EUR din Fondul European de Dezvoltare Regională;

– 3,4 mld din Fondul de Coeziune;

– 8,3 mld din Fondul Social European.

Pe termen scurt, legat de Fondurile Europene, ne propunem:

– Să finanțăm din fonduri europene proiecte de realizare a rețelelor de distribuția a gazelor naturale – este vorba de 500.000 de beneficiari și de un buget de 2,5 mld lei (bani europeni + cofinanțare de la bugetul de stat).

– Să descentralizăm managementul fondurilor europene – decizia trebuie să fie adusă mai aproape de comunitățile locale.

– Să sprijinim finalizarea proiectelor fazate finanțate din fonduri europene aferente perioadei de programare 2014 – 2020. Vom etapizate 52 de proiecte din Programul Operațional ”Infrastructură Mare”, etapa a doua fiind finanțată din perioada 2014 – 2020. Nefinalizarea proiectelor poate conduce la restituirea către CE a sumelor deja decontate.

– Vom lua măsuri privind portofoliul de proiecte destinat finanțării pentru perioada de programare 2021 – 2027. Sunt vizate domeniile de interes strategic național / local pentru care se acordă sprijin în elaborarea documentațiilor: transporturi, apă-canal, managementul deșeurilor, infrastructură”, a scris Turcan pe Facebook.

Citit 7580 ori