Vineri, 02 Septembrie 2022 08:12

Se schimbă legea pensiilor!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Guvernul intenționează să modifice semnificativ, printr-o Ordonanță de Urgență(OUG), legislația în domeniul pensiilor administrate privat, după cum Economica anunța în premieră. Una dintre schimbări a trecut aproape neobservată, deși are o importanță semnificativă, mai ales pentru moștenitorii celor care cotizează în prezent în sistemul de pensii private. 

Guvernul României intenționează să modifice legislația în domeniul pensiilor administrate privat, pentru a o adapta noilor condiții economice, mai ales în contextul riscurilor scoase la iveală de războiul din Ucraina. Autoritățile intenționează să taie unul dintre comisioanele percepute de administratori, să înăsprească condițiile de autorizare și funcționare a administratorilor și sancțiunile în domeniu. Despre acestea, Economica a scris în premieră. O modificare despre care s-a vorbit mai puțin este eliminarea termenului de prescripție în cazul participanților care mor înainte de a ajunge să încaseze pensie privată. Puțină lume știe că, în acest moment, dacă moștenitorii nu revendică dreptul la plata activului personal al celui decedat într-o perioadă de până la 3 ani, respectivul activ va intra în proprietatea fondului și se va împărți între ceilalți participanți la sistem.

” Drepturile cuvenite în calitate de beneficiar și nerevendicate în termenul general de prescripție de 3 ani devin resurse financiare ale fondului, distribuindu-se în mod proporțional tuturor participanților fondului în prima zi lucrătoare ulterioară datei împlinirii termenului de prescripție sau în ziua imediat următoare zilei în care administratorul a luat cunoștință de împlinirea termenului general de prescripție.”, arată norma 27 emisă de Autoritatea de Supraveghere Financiară. 

În termeni simpli, aceasta înseamnă că dacă timp de trei ani după decesul participantului moștenitorii săi nu revendică activul, atunci aceștia pierd dreptul la respectiva moștenire. Este oricum o prevedere care ridică semne de întrebare, în contextul în care proprietatea asupra contului de pensie este o caracteristică pe care administratorii de fonduri au subliniat-o în repetate rânduri pentru a evidenția superioritatea sistemului de pensii administrat privat în comparație cu sistemul de stat.

Existența unui termen de prescripție limitează, până la urmă, acest drept la proprietate, care presupune și dreptul la moștenire. În plus, trebuie amintit și că sistemul nu avantajează oricum moștenitorii contributorilor decedați, întrucât aceștia nu vor beneficia de plata efectivă a sumei acumulate în cont ci de un transfer al activului celui decedat în contul de pensie privată al moștenitorului. Practic, moștenitorul nu va avea acces la banii moșteniți decât în momentul în care va ieși el însuși la pensie, dacă apucă acel moment.  Proiectul de OUG conceput tot de ASF propune eliminarea articolului din legea 411 care face referire la prescripție, mai precis articolul 3, litera b.

O schimbare importantă într-un sistem în care contributorii sunt alocați ca la ruletă, iar angajații administratorilor ezită să vorbească contributorilor despre prescripție. Angajat call center: „Legea e mai permisivă. Oricum suntem informați automat, de către Evidența Populației, când un participant decedează”. Afirmațiile angajatului  nu sunt susținute de nicio prevedere legală. Eliminarea termenului de prescripție este important nu numai pentru că ridică o limitare a dreptului la proprietate ci și pentru că, în actualele condiții în care funcționează sistemul pensiilor administrate privat în România, este foarte probabil ca un număr semnificativ de persoane să nu știe nici măcar că dețin ei un cont de pensie, cu atât mai puțin că dețin rudele lor decedate. Deși  normele obligă administratorii să informeze contributorii sau, după caz, moștenitorii acestora, cu privire la apariția dreptului la pensie, faptul că 99% dintre participanți sunt alocați aleatoriu unui administrator, fără a fi informați practic, face ca sistemul să fie o necunoscută pentru mulți dintre participanți, fapt evidențiat și de sondajele care au fost realizate de-a lungul timpulului.Mai mult decât atât, așa cum a constatat reporterul Economica  apelând unul dintre cei mai mari administratori de fonduri, cu peste 1,2 milioane de contributori, angajații fondurilor ezită să vorbească despre subiecte pe care administratorul le consideră sensibile.

 Într-o discuție care s-a întins pe mai bine de jumătate de oră, angajatul de la call center a evitat, pur și simplu, să răspundă la întrebarea simplă: când intervine prescripția dreptului la plata activului celui decedat?

Citit 1537 ori