Definiţie
Vertijul poziţional benign (VPB) este una dintre cele mai frecvente cauze ale vertijului, definit ca acea senzaţie că totul se învârte în jurul tău. Se estimează că aproximativ 100 de persoane din 100.000 se confruntă cu acest simptom în fiecare an. Asta înseamnă că aproximativ un milion de persoane suferă anual de VPB, însă cifrele reale ar putea fi mult mai mari, având în vedere că majoritatea cazurilor se rezolvă spontan, iar pacienţii nu se mai adresează medicului.
Denumirea de vertij poziţional benign sugerează că afecţiunea nu este gravă, viaţa nu este pusă în pericol, iar termenul „poziţional” se referă la faptul că vertijul este determinat de anumite mişcări sau posturi ale corpului.
Pe lângă episoade scurte de ameţeală, vertijul poziţional benign poate fi însoţit de greaţă sau vărsături, dar aceste simptome nu persistă pe termen lung şi dispar, de regulă, în scurt timp, nefiind necesar un tratament.
Mai mult de jumătate din cazurile de vertij poziţional benign survin fără o cauză anume. Totuşi, datele arată că loviturile, migrenele, infecţiile urechii interne, circulaţia sangvină deficitară şi alte afecţiuni, cum ar fi diabetul sau osteoporoza, pot determina apariţia acestui simptom. Vertijul debutează cel mai frecvent la pacienţii cu vârsta cuprinsă între 50 şi 70 de ani şi este considerat principala cauză a căderilor la persoanele vârstnice.
Simptome
Simptomele vertijului poziţional benign sunt de scurtă durată, durând cel mult un minut, şi survin în momentul în care sunt efectuate mişcări ale capului sau ale trunchiului. Principalul simptom al VPB este ameţeala, senzaţia că totul se învârte în jurul tău, dar există şi alte manifestări care pot apărea, precum:
- Senzaţie de greaţă şi vărsături
- Vedere în ceaţă sau dublă
- Senzaţie de leşin
- Pierderea echilibrului
- Dezorientare
- Mişcări oculare anormale (nistagmus)
- Deshidratarea (cauzată de vărsături)