Joi, 10 Ianuarie 2019 00:59

Boli ale animalelor, periculoase pentru om- Dr. Săndel Tudosie - partea I

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Multe boli molipsitoare și parazitare ale animalelor sunt periculoase și pentru om, care se poate îmbolnăvii fie aflându-se în aproprierea lor- în timpul îngrijirii lor- fie consumând produsele lor. De aceea fiecare îngrijitor de animale trebuie să cunoască principalele din aceste boli și cum să se ferească de ele.

 De tuberculoză și bruceloză se îmbolnăvesc de regulă persoanele care consumă laptele nefiert al vacilor bolnave sau îngrijitorii care nu respectă măsurile de  curățenie individuală. Sunt expuși să se îmbolnăvească de bruceloză în special acei care asistă la fătarea sau avortul  animalelor bolnave.

De dalac și rujet se îmbolnăvesc persoanele care taie și împart carnea animalelor bolnave, care manipulează pieile sau lâna acestora. De leptospiroză ( icterul infecțios) se îmbolnăvesc de obicei îngrijitorii din grajdurile de porci bolnavi, atunci când nu respectă regulile de igină. Se mai îmbolnăvesc oamenii care se scaldă în apele pe malul cărora se află grajduri cu porci bolnavi. Turbarea este o boală foarte periculoasă care este transmisă prin mușcătura animalelor bolnave  (câine, pisică, lup, vulpe și altele ). Persoanele mușcate de aceste animale trebuie să se prezinte medicului în cel mai scurt timp pentru a începe neîntârziat tratamentul. Pentru combaterea turbării la om și la animale este absolut necesară reducerea numărului câinilor, vaccinarea celor de curte și de pază, stârpirea câinilor vagabonzi, a lupilor și vulpilor.Tot de la câini omul – ca și animalele- se poate îmbolnăvi de echinococoză, boală care poate fi tratată numai prin operație.  

Consumând carne neîndeajuns fiartă sau friptă de la porcii bolnavi de cistitercoză (măzăriche), omul se îmbolnăvește de teniază ( panglică ). O boală mult mai gravă pentru om – uneori mortală-  și pe careacesta o ia tot din carnea porcilor bolnavi este trichinoza. Pentru a preveni aceste două boli, la sacrificarea oricărui porc, carnea va fi examinată de medicul veterinar și numai după aceea  ea fi dată în consumație.

Citit 732 ori Ultima modificare Joi, 10 Ianuarie 2019 21:27