Marți, 05 Februarie 2019 17:46

Când începem dresajul și de ce

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Înainte de a aduce un caine în viata ta, ar trebui sa te întrebi dacă se potrivește stilului tău de viata (vei folosi timpul tău pentru construirea unei relații sau vei include cainele în rutina ta zilnica, fără excepție).Altminteri, accepta ideea ca îl va schimba. In cadrul procesului de dresaj canin, vechile obiceiuri vor trebui reconfigurate. Construirea unui limbaj comun, comunicarea eficienta, asigura confortul în relația cu companionul tău. In lipsa comunicării structurate, traiul langa un caine poate deveni inacceptabil, iar asta poate pune în pericol sănătatea cainelui sau a proprietarului.

Dezvoltarea cainelui din punct de vedere comportamental, trebuie sa includă cateva etape indispensabile adaptării sale la un mediu controlat, socialmente, de om. Prezenta mamei pana la sfarsitul celei de-a 7-a saptamani de viata și expunerea la diferiți stimuli, sunt condiții care orientează comportamentul puiului, îl ajuta la integrarea sociala si favorizeaza un proces ulterior de dresaj canin.

Inca din uterul matern, cățelul e capabil sa perceapă informații despre lumea exterioara. Simțul tactil și cel gustativ pot fi stimulate în timpul vieții fetale. Fatul percepe momentele de neliniște ale mamei cand ele sunt însoțite de contracții uterine. Gustul substanțelor din alimentația mamei, care trec bariera placentara, este și el perceput de fetus.

O schimbare emoționala este deci posibila înainte de naștere. Putem favoriza dezvoltarea puiului masand si mangaind abdomenul cățelei în ultimele doua săptămîni ale gestației și punand-o la adăpost de orice sursa de stres.
In timpul perioadei neonatale (primele 10-15 zile din viata) manipulările ușoare, blande au o influenta pozitiva asupra dezvoltării comportamentale ulterioare a cainelui. Va fi mai interactiv, mai curios, mai dispus sa exploreze și sa experimenteze și implicit mai ușor de motivat și controlat.

După ce-a de-a 7-a saptamana de viata puiul poate fi adoptat. La varsta de 7-8 saptamani, adaptarea la noi condiții de viata se face mai ușor. In perioada imediat următoare, pana la 18 saptamani, informarea e principala preocupare a sa. Ii poți direcționa atenția și antrena sistemul nervos pentru solicitări mai serioase la varsta maturității.
La varsta de 7-8 saptamani, momentul adopției, cățelul are nevoie sa se simtă în siguranță.

Citit 714 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Februarie 2019 17:57