Joi, 21 Martie 2019 02:00

“Cum dezvăţ găinile să-şi mănânce propriile ouă?”

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

ÎÎn realitate, rezolvarea problemei acestui comportament este foarte anevoioasă şi constă în ameliorarea celor câteva cauze amintite anterior. Raţia păsării nu ar trebui să fie nici monocompusă, nici să nu conţină porumb în exces, să nu fie nici foarte bogată, dar nici foarte săracă în proteină şi să asigure necesarul de vitamine şi minerale. Cu toate acestea, procesul de recuperare va fi foarte anevoios, rezultatele nu vor aparea imediat, a doua zi iar unii indivizi din efectiv e posibil să fie irecuperabili!

Rezolvarea practică a comportamentului constă în:

• asigurarea unui furaj echilibrat şi de calitate, asigurarea unui front de furajare şi de adăpare suficient pentru tot efectivul;

• raţiile sa fie îndestulătoare (cea mai mică raţie, pentru cea mai mică rasă/hibrid este de 90 grame/zi, exceptând rasele pitice);

• asigurarea unui spaţiu adecvat efectivului, evitându-se supraaglomerarea;

• odată ce un furaj este consumat cu plăcere de către pasăre, acesta nu va fi schimbat, deoarece schimbarea de gust (palatabilitatea) poate genera comportamentul deviant.

REŢETĂ PENTRU UN FURAJ “DE FĂCUT ACASĂ”

Dacă vreţi să amelioraţi acest comportament este bine să achiziţionaţi un furaj gata preparat de la magazinele de profil din zona dvs., adecvat vârstei păsării. Dacă doriţi să îl produceti în gospodărie vă pun la dispoziţie o reţetă pe care o puteţi realiza foarte uşor, în care am folosit ca suport un CPVM (concentrat proteino-vitamino-mineral) de ouătoare, concentrat cu cea mai mare răspândire în România. Restul materiilor prime, în afară de cele două cereale de bază sunt şroturile de floare şi soia, carbonat de calciu (se găseşte în comerţ sub denumirea de calciu furajer!!!) şi sare.

Reţeta este pentru găini în vârstă de un an. Aceasta nu atinge parametrii unui furaj din comerţ, dar este un foarte bun substitut al “reţetelor” făcute din grâu-porumb, grâu-porumb-floare, grâu-porumb, mazăre etc.!

Citit 674 ori Ultima modificare Joi, 21 Martie 2019 21:59