Marți, 15 Ianuarie 2019 21:32

Prevenirea Bolilor Molipsitoare II- Dr. Săndel Tudosie

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dezinfectația adăposturilor și a padocurilor se face numai după ce acestea au fost foarte bine, curățate.

Vaccinările sunt un mijloc foarte eficace pentru prevenirea bolilor molipsitoare. Cu ajutorul lor, la noi în țară a putut să dispară variola (vărsatul) oilor, iar numărul de cazuri de alte boli ca dalacul, să scadă foarte mult.  Se vaccinează împotriva dalacului taurinele, caii, oile și caprele, uneori și porcii. Taurinele se vaccinează împotriva cărnunelui emfizematos (armurar) și a febrei aftoase (boala de gură și de picioare). Oile se vaccinează împotriva răsfugului negru și a răsfugului alb. Porcii se vaccinează împotriva pestei (ciumei) porcilor și a rujetului (brâncii). Păsările se vaccinează împotriva pestei (ciumei). 

Toate aceste operațiuni se vor executa de către personalul veterinar, după un plan dinainte întocmit, urmând ca gospodăriile să sprijine înfăptuirea lui.
În cazul când în gospodărie au pătruns boli foarte molipsitoare se iau de către personalul veterinar unele măsuri foarte severe, care urmăresc să împiedice răspândirea mai departe a bolii, măsuri care trebuie respectate cu strictețe.

Citit 708 ori Ultima modificare Miercuri, 16 Ianuarie 2019 23:32