Marți, 28 Februarie 2023 16:28

Ajutorul de înmormântare a fost majorat

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La decesul unui asigurat sau unui pensionar, persoana care suportă cheltuielile în privința decesului, poate cere un ajutor de stat, care, pentru acest an, a fost majorat cu aproape 700 de lei față de valoarea din 2022 și care ajunge la aproape 7.000 de lei.

Ajutorul se poate cere și dacă este vorba de decesul unui membru de familie al asiguratului/pensionarului

Astfel, ajutorul de deces poate fi cerut, potrivit Legii pensiilor, în cazul decesului unui asigurat sau al unui pensionar. Doar o singură persoană poate beneficia de acest ajutor, care face dovada că a suportat cheltuielile ocazionate de deces și care poate fi, după caz, soțul supraviețuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau, în lipsa acestora, oricare persoană care face această dovadă.

Dovada suportării cheltuielilor se face prin orice mijloc de probă admis de lege (de pildă, chitanțe sau bonuri fiscale). De asemenea, ajutorul se poate cere și dacă este vorba de decesul unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, care nu figura în evidențele autorităților ca asigurat sau pensionar. În astfel de situații, ajutorul e la jumătate din cuantumul dat pentru moartea unui asigurat sau a unui pensionar. Membri de familie sunt considerați:

Citit 767 ori

mica publicitate

citeste ziarul

dordorulet

editia de weekend

filme spirituale

media button

datina email add

Vremea pe 3 zile

Statistici

Afișări articole
924972

Autentificare