Miercuri, 15 Martie 2023 08:16

Alexandru Rafila: Preţul medicamentelor va fi actualizat cu rata inflaţiei pentru cele sub 50 de lei

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Într-o declarație despre criza medicamentelor generice, Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, anunță o actualizare a prețului cu rata inflației pentru medicamentele cu valoare până la 50 de lei Dispariția mai multor medicamente generice de pe piața românească obligă pacienții să cumpere alte medicamente mult mai scumpe.  Alexandru Rafila (PSD), ministrul Sănătății, a explicat pe larg situația și a enumerat ce măsuri a dispus, una dintre ele fiind alinierea taxei clawback pentru medicamentele generice la 15%. Acesta a precizat că în cazul medicamentelor sub 50 de lei prețurile vor fi actualizate cu rata inflație.

„Știu că toată lumea are diverse opinii. Nu cred că discutăm de prețuri mari la medicamente în România. (…) Sunt cele mai mici din Europa. E greu de crezut că ele sunt mari de vreme ce sunt cele mai mici. (…) Există senzația falsă că medicamentele sunt scumpe. Medicamentele nu sunt scumpe în România și cu lucrul ăsta e toată lumea de acord”, a punctat Rafila.

Ce sunt medicamentele generice și de ce sunt ele importante

Medicamentul generic e cel „pentru care nu mai există un patent, adică nu e inovativ, ci e unul pe care orice fabrică de medicamente (…) poate să-l fabrice. Diferența majoră e legată de faptul că medicamentele generice sunt foarte diverse și reprezintă baza tratamentului pentru marea majoritate a pacienților.

80% din medicamentele luate de pacienți sunt generice, doar 20% sunt originale. Dacă discutăm de banii alocați, doar 20% din bani finanțează această proporție de 80% din medicamente, restul de 80% din bani merg la medicamentele originale. Bolile grave au nevoie de medicamente originale.

Noi trebuie să avem o politică în care să încurajăm producția la nivel național și utilizarea medicamentelor generice. Facem lucrăm ăsta în mod concret pentru că atunci când am sosit la Ministerul Sănătății am găsit o situație sesizată de dvs – mii de produse au dispărut în ultimii 7 – 8 ani din cauza unei politici de preț păguboase care, pe de o parte, stabilea că prețul medicamentului din România trebuie să fie cel mai mic din UE sau făcea referire la anumite produse… prețul se calcula în funcție de anumite produse care, de fapt, nu existau în România. Ele de ani de zile nu mai existau și continuam să stabilim prețul în funcție de produse care nu există, ceea ce iar nu e în regulă.

Citit 747 ori

mica publicitate

citeste ziarul

dordorulet

editia de weekend

filme spirituale

media button

datina email add

Vremea pe 3 zile

Statistici

Afișări articole
924406

Autentificare