Miercuri, 18 August 2021 00:01

Ce categorie de români vor putea ieși la pensie mai devreme

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Vești COLOSALE! Această categorie de angajați vor avea dreptul să iasă mai repede la pensie. Persoanele care vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu 13 ani mai devreme, trebuie să se încadreze în anumite cerințe. 

Începând din 18 august 2021, va intra în vigoare o nouă Lege promulgată luna trecută, prin care angajații care au lucrat cel puţin 25 de ani în industria de producţie de energie termică şi electrică vor beneficia de pensie pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani.

De precizat că legea nu se aplică retroactiv, astfel că munca desfășurată în aceste condiții până la 17 agust 2021 nu este luată în calcul pentru reducerea vârstei de pensionare, anunță bugetul.ro.

Legea 197/2021, care modifică actuala Lege a pensiilor (Legea 263/2010), intră în vigoare în data de 18 august 2021. 

Actul se aplică numai pentru viitor, el nu vizează perioadele lucrate până la 17 august 2021. 

În primul rând, se adaugă o nouă categorie la lista activităților considerate ca fiind desfășurate în condiții speciale: „activitățile de producție, mentenanță și asimilate din unitățile de producție a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând și unitățile de extracție a cărbunelui, pentru personalul implicat direct și nemijlocit în utilizarea procedeelor și utilajelor specifice producției energiei electrice și extracției cărbunelui.”

Așadar, este vorba atât de cei din unitățile care produc energie electrică, cât și de cei din unitățile care extrag cărbunele folosit de respectivele termocentrale.

Pentru cei care lucrează în condițiile de mai sus, reducerea vârstei standard de pensionare este de 13 ani, iar stagiul complet de cotizare este stabilit la 25 de ani. 

Inclusiv Casa Națională de Pensii a subliniat că noua lege nu permite asimilarea în condiții speciale a perioadelor realizate în condițiile deosebite înainte de 18 august 2021, data de intrare în vigoare a acestei legi, și nici nu duce la recalcularea pensiilor aflate deja în plată, informează avocatnet.ro

Citit 1030 ori

mica publicitate

citeste ziarul

dordorulet

editia de weekend

filme spirituale

media button

datina email add

Vremea pe 3 zile

Statistici

Afișări articole
905935

Autentificare