Marți, 14 Martie 2023 09:39

Facultatea va fi redusă la doi ani!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Vești bune pentru viitorii studenți! Cei care vor să urmeze o facultate care are cursurile reduse au acum această posibilitate și asta pentru că autoritățile vor să reducă durata studiilor universitare la doi ani. 

Facultatea va fi redusă la doi ani! Autoritățile s-au gândit să inițieze o nouă lege care să reducă ciclul universitar la doi ani astfel încât să combată criza de specialiști de pe piața muncii din România. 

Potrivit autorităților, orice universitate poate organiza astfel de programe, excepție fiind doar facultățile de Medicină, Drept şi Arhitectură. 

Astfel, printre domeniile universitare care vor avea şi cursuri de scurta durată, de doi ani şi 60 de credite acumulate, la care se adaugă practică pentru toți studenții, se numără și ingineria, economia sau informatica.

”Reînfiinţăm ciclul scurt de admitere cu diplomă de Bacalaureat, companiile mari au solictat asta, în special IT, au nevoie nu de licență, dar au nevoie de un nivel intermediar de învățământ superior, este o tendința europeană și există facilități fiscale pentru operatorii economice pentru dual”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca, potrivit observatornews.ro.

Acest program a fost conceput în ideea de a le oferi studenților care lucrează deja șansa de a avea un program flexibil care să îi ajute să se împartă între facultate și locul de muncă. 

”Este mai mult decât o postliceală, tânărul va învaţa şi concepe şi instrumente şi elemente de conținut importante care să facă diferența, să poată să intervină într-un echipament când trebuie. Are o flexibilitate mai mare și evident poate să câștige, să aibă un nivel salarial mult mai mare decât un absolvent de nivel postliceal”, spune Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnica București.

Mai mult, conform noii legi a educației, studenții pot continua cu studiile de licenţă standard şi după acest ciclu scurt, însă cu o singură condiţie, aceea de a promova examenul de admitere de la facultatea aleasă.

În România, rata abandonului universitar este într-o continuă creștere. Potrivit Ministerului Educației, unu din doi studenți renunță la studii în timpul licenței, asta în timp ce peste 40 la sută dintre masteranzi renunță la cursuri înainte să obțină o diplomă. 

Pentru a reduce abandonul universitar, pe lângă această măsură, Ministerul Educaţiei a anunţat burse mai mari cu 33 la sută pentru cei care studiază ştiinţele exacte.

Citit 715 ori

mica publicitate

citeste ziarul

dordorulet

editia de weekend

filme spirituale

media button

datina email add

Vremea pe 3 zile

Statistici

Afișări articole
923751

Autentificare