Miercuri, 08 Martie 2023 09:48

Impozite mai mari și amenzi pentru proprietarii de locuințe

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Impozitul pentru locuințe ar putea crește dacă proprietarul nu respectă anumite prevederi. Pe lângă majorarea dărilor la stat, proprietarul poate primi și amendă. Ce trebuie să aibă, obligatoriu, proprietarii de locuințe pentru a nu fi sancționați. 

Un nou proiect de lege pus în dezbatere propune majorarea impozitelor la locuințe, pentru proprietarii care nu au încheiat o poliță de asigurare împotriva dezastrelor. Pe lângă creșterea impozitului, românii care nu au asigurare pe locuință riscă și o amendă contravențională.

„Este evident că se impune analizarea modificării prevederilor legislative pentru a se asigura respectarea legii, cu atât mai mult în contextul cutremurelor din Turcia, Siria şi România (Vrancea şi Gorj). Astfel, propunem ca aplicarea sancţiunilor contravenţionale să nu mai fie realizată de către primari, ci de către persoane desemnate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

În acest sens, propunem ca lista persoanelor care nu au încheiat asigurare obligatorie să fie transmisă Instituţiei Prefectului, ca reprezentant al Guvernului în teritoriu care coordonează deconcentratele şi care va lua măsurile necesare astfel încât persoanele desemnate de Ministerul Afacerilor Interne să primească lista persoanelor care nu şi-au încheiat asigurare obligatorie”, se arată într-un proiect de lege.

Proiectul de lege a fost inițiat de Alexandru Bola și Alexandru Kocsis. Cei doi deputați propun acordarea de stimulente persoanelor fizice care încheie o poliță de asigurare facultativă pentru locuință. Potrivit legii, încheierea unei asigurări facultative implică şi încheierea unei asigurări obligatorii. 

„În acelaşi sens, persoanele fizice care nu încheie o asigurare obligatorie vor fi sancţionate şi prin intermediul majorării impozitului pe locuinţă, suplimentar de aplicarea amenzii contravenţionale”, se mai menționează în expunerea de motive. Deputații reamintesc în proiectul lor de lege faptul că, potrivit reprezentanților Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), doar 20% dintre proprietarii din România și-au asigurat locuința. În luna ianuarie 2023, 1.850.373 lei locuințe aveau încheiată o poliță de asigurare.

„Un pas mic pentru noi, un pas mare pentru familiile care îşi protejează financiar cel mai de preţ bun – locuinţa. Am depăşit, pentru prima dată, borna de 1,9 milioane de locuinţe asigurate. Mai avem însă mult până departe, pentru că în continuare 4 din 5 locuinţe sunt neasigurate. 7,4 milioane de familii încă sunt expuse riscului de a rămâne fără nimic în cazul unui dezastru natural major”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a PAID.

Citit 850 ori

mica publicitate

citeste ziarul

dordorulet

editia de weekend

filme spirituale

media button

datina email add

Vremea pe 3 zile

Statistici

Afișări articole
923237

Autentificare