Marți, 31 Mai 2022 00:29

Schimbari propuse la Codul Muncii: 10 ore pe zi la locul de munca, dar cu 3 zile de repaus

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ziua de munca ar putea avea 10 ore, in loc de 8, cum este in prezent, potrivit unui proiect de lege initiat de un grup de senatori si deputati. 

Codul Muncii ar putea fi modificat astfel incat sa includa posibilitatea ca angajatul sa poata lucra 10 ore pe zi, dar cu trei zile de repaus. In acest fel, weekendul va avea trei zile, de vineri pana duminica, acest sistem contribuind la o mai mare productivitate a muncii, sustin initiatorii proiectului de lege. 

10 ore de munca/ zi, fara sa fie depasite 40 de ore/ saptamana

Initiatorii proiectului de lege prevad ca noul program sa fie convenit, de comun acord, intre salariat si angajator.

”Pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana. Aceasta norma a timpului de munca se stabileste, cu respectarea prevederilor Directivei 2003/88/CE a Parlamentului European si Consiliului Uniunii Europene, in functie de raportul contractual dintre angajat si angajator. Ea poate fi si de 10 ore pe zi, cu respectarea a 40 de ore pe saptamana", se arata in proiectul de lege. 

"Repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii este, de regula, uniforma, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu doua zile de repaus. 

Aceasta repartizare a timpului de munca se stabileste de comun acord intre angajator si angajat, si poate fi de 10 ore pe zi timp de patru zile, cu trei zile de repaus, dar cu respectarea prevederilor Directivei 2003/8d/CE a Parlamentului European si Consiliului Uniunii Europene”, se mai arata in proiectul de act normativ. Angajatii de pana in 40 de ani, mai usor de adaptat la noul program

In expunerea de motive a propunerii legislative, parlamentarii sustin ca tinerii absolventi de studii superioare, precum si persoanele intre 25-40 ani, care sunt extrem de adaptabile, nu vor avea probleme in a se integra intr-un asemenea program. 

De asemenea, persoanele cu familii vor vedea aceasta schimbare ca pe un impuls pentru petrecerea timpului liber pentru o perioada mai indelungata alaturi de cei dragi.

Potrivit specialistilor in resurse umane consultati in proiectul de act normativ, adaptarea persoanelor la noul program de munca s-ar face in 3 luni.

"Dupa ce angajatul va trece de perioada de acomodare, va realiza ca are la dispozitie un weekend prelungit, in care se odihneste mult mai bine, tinand cont de cele trei zile libere", se mai arata in expunerea de motive.

Initiativa legislativa a fost respinsa de Senat si se afla acum in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor pentru dezbatere. 

Citit 814 ori

mica publicitate

citeste ziarul

dordorulet

editia de weekend

filme spirituale

media button

datina email add

Vremea pe 3 zile

Statistici

Afișări articole
905304

Autentificare