Joi, 14 Iulie 2022 09:10

Se întoarce canicula în România. Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Meteorologii estimează că vremea se va încălzi în următoarele zile şi va fi caniculară în majoritatea regiunilor, începând cu 14 iulie, cu temperaturi cuprinse între 30 și 34 de grade Celsius. Din 18 iulie, valul de căldură și senzația de disconfort termic se intensifică, informează Administraţia Naţională de Meteorologie, în prognoza pentru intervalul 11-24 iulie. 

Regimul termic va fi canicular la nivelul întregii ţări. În ceea ce privește regimul pluviometric, va exista un deficit, cu mici excepţii, unde va ploua în cantităţi reduse, potrivit prognozei ANM. 

MUNTENIA 

Intervalul va debuta cu un regim termic diurn agreabil, cu valori în medie de 25…29 de grade, iar nopţile vor fi relativ răcoroase (9-15 grade). Din 14 iulie însă, vremea va deveni călduroasă (temperaturi maxime în general de 30-34 de grade şi minime de 14-18 grade), iar între 18 şi 22 iulie, estimările prognostice indică o intensificare a valului de căldură şi accentuarea disconfortului termic. Pe tot parcursul intervalului se va menţine regimul pluviometric deficitar, ploi de scurtă durată, slabe cantitativ, fiind posibile doar pe spaţii mici la începutul perioadei şi în jurul datei de 16 iulie. 

MOLDOVA 

În primele zile, vremea va fi răcoroasă în nordul regiunii, iar în rest se vor înregistra temperaturi apropiate de normele perioadei (maxime de 21-27 de grade şi minime de 10-14 grade). Din data de 14 iulie, va predomina o vreme călduroasă în majoritatea zilelor, cu valori la amiază de 30-34 de grade şi nocturne de 13-18 grade (posibil cu o uşoară răcorire în jumătatea de nord a regiunii în 16 iulie), apoi cu val de cădură în intensificare ce se estimează a persista între 19 şi 22 iulie. Regimul pluviometric se va menţine deficitar şi în aceste două săptămâni, ploi în general slabe urmând a fi pe suprafeţe restrânse din nordul şi vestul regiunii, în prima parte a intervalului. 

TRANSILVANIA 

În primele zile ale intervalului, vremea va fi răcoroasă, cu temperaturi maxime de 20-23 de grade şi minime de 8-13 grade, mediat regional. Din data de 14 iulie însă, temperaturile vor creşte semnificativ şi, cu mici oscilaţii, va predomina vremea caldă, chiar călduroasă în unele zile în jumătatea de vest a regiunii, astfel că, în medie, vor fi valori diurne de 27-32 de grade şi nocturne de 12…16 grade. Pentru perioada 19-22 iulie este estimată intensificarea şi extinderea unui val de căldură ce va aduce local temperaturi caniculare şi disconfort accentuat. Deşi în primele zile ale intervalului pe alocuri va ploua, regimul pluviometric va fi în ansamblu deficitar. 

OLTENIA I

ntervalul va debuta cu un regim termic diurn agreabil, cu valori în medie de 25-28 de grade, iar nopţile vor fi relativ răcoroase (9-14 grade). Din 14 iulie însă, vremea se va încălzi semnificativ, devenind călduroasă (temperaturi maxime în general de 30-34 de grade şi minime de 14…18 grade), iar între 18 şi 22 iulie este estimată o intensificare a valului de căldură şi accentuarea disconfortului termic. 

Deficitul pluviometric va fi accentuat, fiind de aşteptat doar ploi de scurtă durată şi pe spaţii restrânse în jurul datei de 16 iulie 

DOBROGEA 

În primele zile, valorile temperaturii aerului vor caracteriza o vreme relativ răcoroasă în zona costieră (cu 23-26 de grade ziua) şi normală pentru această perioadă în vestul regiunii, unde vor fi 26-29 de grade; minimele termice ale acestui interval vor fi de 15-19 grade. După 14 iulie, vremea va deveni călduroasă în partea continentală (maxime de 31-34 de grade). 

BANAT 

Intervalul va debuta cu valori termice diurne apropiate de cele climatologic specifice, respectiv 25-29 de grade, iar nopţile vor fi relativ răcoroase (9-13 grade, în medie). Din 14 iulie însă, vremea se va încălzi semnificativ, devenind călduroasă (temperaturi maxime de 31-34 de grade şi minime de 15-19 grade, mediat regional). Pentru perioada 18-22 iulie este estimată o intensificare a valului de căldură şi accentuarea disconfortului termic. 

Citeşte întreaga ştire: Un nou val de caniculă în România. Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni

Citit 287 ori