Coandă Lucian Laurențiu - Bâcleș

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Bâcleș este o comună în județul Mehedinți, Oltenia, România, formată din satele Bâcleș (reședința), Corzu, Giura, Petra, Podu Grosului, Seliștiuța și Smadovița.
Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Bâcleș se ridică la 2.070 de locuitori. Localitatea se află situat la 60 km de reşedinţa de Drobeta Turnu Severin se regăsește în sud-estul judeţului Mehedinţi și este la o distanță egală între Tr Severin și Craiova. Cel mai apropiat oraş este Strehaia la 40 km.

”Când m-am instalat în functia de primar primul lucru pe care l-am făcut a fost de a centraliza sistemul educațional, prin prisma faptului că sunt cadru didactic la bază. Cu cele 2 microbuze (unul de 30 de locuri și altul de 18 locuri) ce le avem disponibile, se aduc zilnic copiii spre scoală și grădinița.

Astfel că cele 5 scoli și gradinițe le-am comasat în o școală și o gradiniță, iar această măsura a dus la creșterea gradului de absolvire la capacitate de 100%.

Vreau să vă spun că am avut o performanță ce ne aduce mândrie și astăzi, avem o fata ce s-a calificat la faza națională de biologie. Astfel că, m-am mobilizat și am început renovările pentru școală, iar în prezent învață aici 200 elevi. Avem laboratoare de fizică-chimie-biologie, informatică (cabinetul este dotat cu 25 calculatoare) și limbi străine. Cu siguranță elevii vor beneficia de dotări începând cu noul an școlar 2020-2021.

Cred cu tarie ca orice copil indiferent unde locuieste, trebuie sustinut in a avea parte de o educație exceptionala.
Pentru a evita anumite tragedii, dar și datorită faptului ca timpul de intervenție al echipajelor ISU Mehedinți este lung (57 km până la Tr Severin), am înființat acest serviciu de voluntari pentru situații de urgență în 2012.

coanda lucian laurentiu bacles 02coanda lucian laurentiu bacles 03În sediul actual al primăriei vreau să amenajez un spațiu pentru activitatea unui medic de familie, desigur că acest lucru se va întâmpla când ne vom muta în noul sediu. Acum exista un cabinet medical proprietate privată. Avem angajați 2 asistenți medicali comunitari ce țin legătura cu bătrânii, femeile însărcinate pentru monitorizarea stării de sănătate a acestora, un fel de ingrijiri paleative.
În 2012 la începutul mandatului, toate ulițele sau drumurile erau de pământ sau de balast. Începând din 2013 am început să accesam proiecte de dezvoltare a infrastructurii pe fonduri europene și guvernamentale (din care 70% fonduri europene și 30% fonduri guvernamentale). În prezent situația este cu totul diferită, 95% din drumurile și ulițe sunt asfaltate, având sisteme de colectare și scurgere a apei. Nici la capitolul alimetare cu apă lucrurile nu erau conforme, acum însă în 6 din cele 7 sate aferente comunei Bâcleș au sistem modern de alimentare cu apă și stație de tratare. Înca din 2013 avem comuna iluminata pe sistem LED.
Avem proiecte depuse pentru diferenta de 4 km de drumuri nemodernizate și pentru sistemul de alimentare cu apa în satul Giura. Iar aceste proiecte vor începe cel târziu în toamna anului 2020.

Cu toate că drumurile comunale și ulițele se află la standarde europene, din pacate infrastructura județeană lasă de dorit. Consider că datorită acestei situații defavorabile a drumurilor județene, am întâmpinat piedici în a aduce în zona mici investitori pentru crearea locurilor de muncă.

coanda lucian laurentiu bacles 04coanda lucian laurentiu bacles 05Însă eu nu mă opresc, datorită investițiilor realizate până în prezent și ce se desfășoară acum, constructorii din zona au angajat în jur de 80 de muncitori. În toată această perioada, prioritar pentru mine a fost asigurarea infrastructurii și a tuturor utilităților.
Pentru dezăpezirea drumurilor avem în dotare 3 utilaje: tractor cu lamă și sărăriță, buldoexacavator și unimog. În plus avem o autospecială achiziționată pe fonduri europene, astfel putem să intervenim la incendiile pe raza comunei fără a apela la ISU Mehedinți.

Pentru sectorul agricol am reușit să asfaltam o parte din drumurile agricole, astfel ca aceste drumuri să se lege ca o centura, reușind să deviem traficul greu din sate. Împreuna cu alți 3 colegi primari am inființat o asociație de dezvoltare intercomunitara prin care am reușit să derulam o investiție de 4 milioane de euro prin fonduri europene pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere.

coanda lucian laurentiu bacles 06coanda lucian laurentiu bacles 07În mandatul următor prima masura ce o am în atenție este de a crea condiții optime de atragere a investitorilor pentru crearea locurilor de muncă, iar în felul acesta voi reuși să repopulez zona.

Pe raza comunei Bâcleș nu era construit niciun cămin cultural. Cu toate acesta am finalizat în satul Bâcleș un cămin cultural la standarde moderne pentru a putea desfășura activități culturale, dar și de a relua tradițiile și obiceiurile locale. Toate serbările sătești și sărbătorile naționale se vor desfășura în acesta nouă incintă, datorita faptului că avem un număr aproximativ de 180 de locuri. În primavara acestui an vreau să demarăm o noua acțiune sau activitate intitulată Fiii Satului. La 1 iulie vor începe lucrările pentru un camin cultural în satul Smadovița.

Ca perspectivă pentru viitor, important ar fi să reabilităm în perteneriat cu Apele Romane Lacul de Acumulare de la Giura pentru a deveni un important obiectiv turistic.

coanda lucian laurentiu bacles 08Revenind la realitate, roca (piatra) nu se mai găseste pe o altă suprafață a comunei, explicația științifică fiind că o dată cu retragerea apelor, această piatră a fost adusă în acel loc.

Este și o vorbă : „Să traiești cât bolovanul de la Petra, dar să nu fii bolovan ca el”.- pentru Cotidianul Datina, în exclusivitate d-nul Primar Bâcleș Coandă Lucian Laurențiu.

Și nu uitați: “Singura modalitate prin care poti face lucruri extraordinare este sa iubesti ceea ce faci” - Steve Jobs

Citit 1426 ori Ultima modificare Vineri, 20 Martie 2020 23:12
Mai multe din această categorie: « Ionel Manțog - Ilovăț