Vineri, 13 Decembrie 2019 00:01

Iohannis a dat semnalul Reformei (partea a III-a)

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Proști cu diplomă”

În învățământ, în ultimii 20 de ani, populația școlară s-a înjumătățit, de la 5 milioane la 2 milioane și jumătate. Însă numărul profesorilor a scăzut doar cu câteva mii. În toată această perioadă de timp, calitatea învățământului s-a deteriorat.

Președintele Traian Băsescu caracteriza foarte plastic, dar foarte pertinent performanța învățământului românesc: Scoate proști cu diplomă. La fel și președintele Iohannis vorbește în strategia națională pe Educație de rata mare a analfabetismului funcțional. Și Ministerul Educației are alocări generoase de la bugetul de stat: 30 miliarde lei anul acesta, cu 9 miliarde lei mai mult decât în 2018. La ultima evaluare PISA, Romania a obținut cel mai slab punctaj din ultimii ani, locul 47 din 79 de țări. Din păcate, nu am adaptat programa și curricula școlară noilor realități și dinamici sociale și economice.

Provocare uriașă pentru Guvern

Bineînțeles că nu putem generaliza că toți bugetarii nu își fac datoria. Însă este nevoie de o schimbare de filosofie în ceea ce privește raporturile dintre angajator stat și salariat. Angajarea, promovarea și retribuirea personalului bugetar trebuie să se facă pe criterii de eficiență și competență. Marea provocare a Guvernului Orban este ca, într-un an electoral, cu alegeri locale și legislative, să-și asume reforma marilor sisteme publice. Dacă o va face, va guverna România cel puțin cinci ani. Dacă nu, va fi istorie.

Deputat Av. Dr. Remus Borza

Citit 2822 ori Ultima modificare Joi, 12 Decembrie 2019 18:30