Vineri, 19 Iulie 2019 00:00

Remus Borza susține că Secția Specială nu ar trebui desființată: Să nu mai asistăm neputincioși la erori judiciare și abuzuri (partea a II-a)

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

PSD va lua act de recomandări? Va desființa secția specială?

Eu am sesizat acest pericol încă din urmă cu o lună, de la deplasarea premierului și mai nou președintele PSD la Bruxelles. Am văzut din discurs o ușoară tentă și abandon pe această secție dar ea este necesară. Noi am venit și am creat garanții de depolitizare absolută, totală și am venit cu niște reguli de transparență din care vedem și noi parcursul profesional al unui candidat într-o funcție de conducere, la parchete sau la instanțe. Am văzut în discurs o atare atitudine, că nu ne mai interesează. Ar fi o mare greșală pentru PSD și pentru guvern să desființeze această secție.

Eu unul, susțin și am susținut de la început crearea acestei instituții – secția de investigare a infracțiunilor și militez pentru susținerea ei. Recomandările... am luat act, le citim, nu pe diagonală, o să le chiar aprofundăm dar e cale lungă, de a lua niște recomandări cu caracter obligatoriu. Atunci nu mai sunt „recomandări”! Sunt ordine, sunt dispoziții, asta e! Ne predăm la „Înalta Poartă” cu toții și nu mai facem legi în România și venim și le luăm servite, direct de la Bruxelles, de la Strasbourg sau din alte laboratoare din afară.

Cum vi se pare acest nou trio din conducerea PSD?

Cea mai bună formulă pentru actuala etapă în care se găsește PSD. E o formulă care poate să aducă stabilitate, care poate să conducă la recredibilizarea socială și relegitimarea politică a PSD. După eșecul europarlamentarelor care nu a fost prevăzut de niciun mare sociolog al națiunii sau de institutele de sondare a opiniei publice și cu atât mai puțin de către artizanii PSD, a fost așa un moment de derută, de degringoladă și era nevoie să dăm o conducere stabilă și care să stăvilească acest declin. Doamna Dăncilă are un discurs incomparabil mai legat, mai coerent, mai bun, de cânnd nu mai e Dragnea la butoane, este o prezență constantă în media, este bine privită și se vede și în ceea ce privește parcursul PSD, într-o ușoară creștere. S-a oprit acea cădere abrubtă, a stabilizat din punct de vedere al încrederii și acum sunt într-o ușoară creștere. Tripleta Dăncilă-Teodorovici-Fifor e ceea ce trebuia PSD-ului. Depinde de rezultatul prezidențialelor. Este foarte probabil să fie iarăși un eșec pentru că e o regulă în România, președintele îl dă dreapta. Sunt mult mai mulți oameni de dreapta în România decât de stânga și atunci un candidat al stângii, indiferent care ar fi el, în turul doi va pierde în fața oricărui candidat al dreptei. PSD a făcut lucruri bune pentru foarte multe categorii socio-profesionale, sigur discriminând pe altele. A curs doar lapte și miere pentru tot ce înseamnă bugetar, din zona de asistență socială. Nu poți da la toată lumea după nevoi. Nevoile poporului o să fie întotdeauna mai mari decât posibilitățile statului. Am ajuns în situația în care, astăzi, în România un bugetar este mai bine plătit decât privat. Până la urmă cei din mediul privat duc greul economiei, aceștia generează plus valoarea la bugetul de stat. Cei 1.4 milioane de bugetari au o situație ușoară, traincă. Statul este într-adevăr un „prost angajator”, plătește bine și cere puțin. Avem un salariu mediu burt în sectorul bugetar de 705 euro și un salariu mediu brut în sectorul privat de 354 euro. Am crescut foarte mult fondul de salarii, fondul de pensii, aproape că l-am dublat în ultimii ani, asta cu consecința sacrificării investițiilor, a împrumutului excesiv de către România. Cu 100 miliarde de euro pe care i-am împrumutat, am construit și noi un spital, o școală, un Km de autostradă, o fabrică, o uzină? Din contră am familmentat peste 7500 de fabrici și uzine. Înțeleg să ne împrumutăm dar să construim din acești bani ceva durabil, să rămână și generațiilor care vin după noi, nu doar să le lăsăm 100 miliarde de euro datorie.

Citit 2741 ori