Miercuri, 06 Septembrie 2023 07:02

Anularea dreptului de a conduce pentru 10 ani dacă ești prins băut sau drogat

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Senatorul Robert Cazanciuc prezintă sâmbătă un pachet de măsuri propus forului de conducere PSD și care îi vizează pe cei care fac trafic sau consumă droguri, printre care măriri de pedepse, dar și incriminarea unor fapte care favorizează traficul și consumul de droguri, dotarea poliției cu scannere mobile pentru verificarea autoturismelor sau dotarea Poștei Române cu aparatura necesară de scanare a tuturor pachetelor care intră în România. 

Senatorul PSD promite că „nu va mai exista niciun fel de concesie pentru persoanele care se urcă la volan băute, drogate sau fără permis, dar nici pentru cei care consumă sau fac trafic de droguri”. Măsurile propuse de Robert Cazanciuc:

„Deosebit de Legea Anastasia care îi trimite la închisoare pe cei care ucid pe șosele oameni nevinovați, urcați la volan băuți, drogați sau fără permis, am propus, astăzi, în forul de conducere al PSD, acțiuni concrete, considerând că pentru fapte extreme este nevoie de legi adecvate. Un pachet de măsuri mai larg, 12 identificate într-o primă etapă, îi vizează pe cei care fac trafic sau consumă droguri.

Vor fi avute in vedere măriri de pedepse, dar și incriminarea unor fapte care favorizează traficul și consumul de droguri. Vor fi inițiate modificări legislative pentru înăsprirea sancţiunilor aplicate şoferilor care se urcă la volan beţi sau drogaţi, cum ar fi anularea dreptului de a conduce pentru 10 ani. Vom analiza legislatia europeana si practica CCR pentru a identifica cadrul legal care să permită chiar confiscarea autovehiculului condus de catre o persoană aflată sub influenţa drogurilor sau a substanțelor psihoactive.

Printre măsurile concrete discutate se află și dotarea poliției cu scannere mobile pentru verificarea autoturismelor sau dotarea Poștei Române cu aparatura necesară de scanare a tuturor pachetelor care intră în România pentru a primi viza „liber de droguri”, precum și proceduri clare pentru toate firmele de curierat internațional.

Una dintre propunerile apreciate ca fiind utile a fost și posibilitatea oferită părinţilor de a deconta 2-3 teste anuale prin care să se depisteze eventualul consum de droguri de către minori, iar în situația unor teste pozitive decontarea unui număr de 10 ședințe de consiliere psihologică. Atât testele cât și consilierea vor fi efectuate în deplină confidențialitate. Au fost formulate de asemenea propuneri de efectuare de teste cu sprijinul școlilor și acordul părinților.

Cred că depistarea și tratarea timpurie a consumului de droguri pot salva de la dependență”.El subliniază că a primit mandat din partea președintelui PSD, domnul Marcel Ciolacu, de a continua „dialogul cu toți cei care pot contribui la conturarea unui pachet normativ care să conducă la diminuarea semnificativă a traficului și consumului de droguri și substanțe cu efecte psihoactive”.

„Îmi doresc ca actuala lege să se facă cunoscută cât mai repede, de cât mai mulți, pentru ca doritorii de „senzații tari” să știe că folosirea mașinii ca pe o armă este crimă și se pedepsește cu închisoare cu executare. Nu mai este scăpare – închisoare cu executare”, mai spune Cazanciuc.

Premierul Marcel Ciolacu a avansat sâmbătă ideea de a oferi părinţilor posibilitatea de a-şi testa copiii minori în ceea ce priveşte consumul de droguri, prin intermediul medicilor de familie, iar costul analizelor să fie suportat de către stat.

Cel care a adus în spațiul public această idee a fost ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, care a spus că este analizată posibilitatea testării antidrog a elevilor de către personal medical, în şcoli, în cazul în care „manifestă vizibil comportament caracteristic consumului de droguri”. Ministrul a precizat că o astfel de testare s-ar face doar cu acordul părinţilor. 

Prefectul Capitalei, Rareș Hopincă, a mers mai departe și a vorbit despre varianta ca la început de an școlar elevii să își facă analize de sânge pentru a stabili dacă au consumat droguri. El susține că ar fi cerut Agenției Naționale Antidrog (ANA) să realizeze un chestionar printre părinți și elevi din care să rezulte ce părere au despre introducerea unei astfel de măsuri. O altă întrebare din chestionar s-ar referi la testarea antidrog în școli.

Citit 2288 ori

mica publicitate

citeste ziarul

dordorulet

editia de weekend

filme spirituale

media button

datina email add

Vremea pe 3 zile

Statistici

Afișări articole
1193046

Autentificare