Vineri, 10 Mai 2019 03:00

Ce aşteptări mai au românii de la clasa politică (prima parte)

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

A început o săptămână tumultoasă și agitată după vacanța de sărbători. Se anunță furtuni, tornade, nu doar la meteo, astfel de fenomene avem și în politica românească, din păcate de vreo 30 de ani. O furtună într-un pahar cu apă.

Mitingurile politice nu reușeșc să strângă nici câteva sute de oameni

Lucrurile se întâmplă într-o logică firească. Entuziasmul de început de drum al anilor `90 s-a pierdut pe drum ca că folosesc un joc de cuvinte, de mulți ani. Eu scriu de câțiva ani despre eșecul partidelor tradiționale. Este un „cântec de lebădă” atât al PSD-ului cât și al PNL-ului. La mine în ardeal este vorbă: „si-au trăit traiul, si-au mâncat mălaiul”. Și-au epuizat rezerva de combustibil în a mai genera emoție, entuaziasm, empatie și până la urmă chiar și încredere populară.

Vedem acum la europarlamentare cu Traian Băsescu deschizător de drumuri că PMP nu va face 5%. Este începutul sfârșitului pentru Traian Băsescu, dar și el este o figură emblematică pentru această tranziție de nicăieri spre niciunde a României începute în 1989. A marcat ultimii 20 de ani cu brio în politica românească, cred că ar fi cazul să se mai retragă.

Spuneam încă de acum câțiva ani că PSD și PNL deopotrivă s-au decredibilizat s-au delegitimizat. De ce? Pentru că timp de 30 de ani iată, au guvernat România fie împreună, fie separat și au guvernat prost. Trăgând linie rezultă un bilanț dezastruos pentru România. Peste 100 miliarde de euro datorie externă, 7000 de combinate, uzine, fabrici falimentate.
Consecința :4 milioane de români imigranți prin țările Europei, un deficit de balanță comercială anul trecut de vreo 15 miliarde de euro, apital autohton aproape inexistent, o clasă antreprenorială anemică, în rest doar măsuri populiste.

Și aici este marele paradox al politicii românești, PNL-ul a excelat în astfel de măsuri. Practic asistăm și astăzi la o întrecere socialistă între PNL și PSD cine aruncă cât mai multe pomeni în popor.

Creșterea economică tot pe consum se va baza, din păcate și se vede în acest indicator de care am vorbit în deficitul de balanță comercială sau de cont curent care a ajuns la niște valori apocaliptice: 17 miliarde de euro anul ăsta deficit de balanță comercială.

Noi am crescut foarte mult veniturile unei categorii socio-profesionale. Din păcate industria românească care sublimă vorba unui clasic, care lipsește cu desăvârșire pentru că în `90 un alt clasic al politicii românești a pus eticheta: „ un morman de fiare vechi, să băgăm flex-ul și să-l vindem cu o marcă”, fapt ce s-a și întâmplat.

Industria românească nu poate să satisfacă nevoi din ce în ce mai mari și mai variate a unui populații care are resurse, e foarte multă lichiditate. Un excedent de masă monetară în piață. Și atunci evident, bezmetici apelăm la importuri așa cum spuneam industria românească nu poate să facă față acestor nevoi.

PNL și PSD au făcut foarte mult rău României. Au devenit toxice, dar din păcate și celălalte formule mai noi nu au reușit să se impună, precum: ALDE; Pro România, PMP, sau USR. Ideea a fost că s-a mers pe conceptul: „ aceeși Mărie cu altă pălărie”.

Deputat Av. Dr. Remus Borza

Citit 10980 ori

mica publicitate

citeste ziarul

dordorulet

editia de weekend

filme spirituale

media button

datina email add

Vremea pe 3 zile

Statistici

Afișări articole
1168289

Autentificare