Marți, 28 Iunie 2022 10:59

Ce categorie de copii vor primi 950 de lei de la Guvern

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, a făcut anunțul pe care toată lumea îl aștepta. Această categorie de copii va primi alocații mai mari. Citește în continuare, pentru a afla toate detaliile care te interesează. La ce sumă ar putea ajunge alocația lunară.

Ce se întâmplă cu alocațiile în 2022

Copiii din centrele de plasament vor primi mai mulți bani. Alocaţia lunară ar putea ajunge la aproape 1000 de lei, potrivit unui proiect de ordonanță aflat în dezbatere publică la Ministerul Familiei. În prezent, valorează 631 de lei. Acest tip de alocaţie este raportat la indicatorul social de referință (ISR), iar acum se dorește stabilirea unei alte valori ce trebuie înmulțită cu ISR, pentru a obține suma acordată sub forma alocației de plasament, respectiv 1,808, față de 1,2, cât este în prezent, scrie avocatnet.ro.

Astfel, alocația lunară de plasament ar putea fi 950 de lei. Această sumă acordată de stat copiilor este raportată la indicatorul social de referință (ISR), dorindu-se acum o altă valoare ce trebuie înmulțită cu ISR, pentru a obține suma acordată sub forma alocației de plasament.

Potrivit Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, acest tip de alocație lunară este acordat fiecărui minor care se află în plasament la o familie, persoană, asistent maternal, într-un serviciu de tip rezidențial al unui organism privat acreditat sau s-a instituit tutela. Suma este plătită persoanei, asistentului maternal, reprezentantului familiei, al organismului privat acreditat care a luat în plasament copilul sau tutorelui. Banii sunt destinați asigurării de hrană, îmbrăcăminte, încălțăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/ manuale, jucării, sprijin pentru integrare socială, transport, condiții adecvate de locuit și pentru a acoperi cheltuieli de întreținere, cum ar fi încălzire, apă caldă, energie electrică. 

Alocaţia de plasament se calculează în raport cu indicatorul social de referință (ISR), care a crescut în luna martie. Dacă proiectul va fi adoptat şi s-ar aplica în perioada următoare, aceasta ar fi a doua majorare a alocației din acest an. Pentru a se putea aplica, proiectul de OUG trebuie să fie aprobat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.

O altă noutate este că Executivul propune diferite programe sociale, pentru a-i încuraja pe români să-și cumpere mașini mai noi. Pe lângă Rabla Clasic și Rabla Plus, Guvernul a introdus și Rabla Local. Prin acest program, șoferii care vor casa și radia din circulație mașini vechi, cu normă de poluare sub euro 3 și mai vechi de 15 ani, vor putea primi un stimulent financiar în valoare de 3.000 de le de la primărie. 

Citit 1307 ori

mica publicitate

citeste ziarul

dordorulet

editia de weekend

filme spirituale

media button

datina email add

Vremea pe 3 zile

Statistici

Afișări articole
1096656

Autentificare