Cel de-al doilea eveniment marcat pe 9 mai aniversează victoria aliaților din cel de-al Doilea Război Mondial împotriva Germaniei naziste și Italiei fasciste.Si in fine,pe 9 mai 1950 Robert Schuman, ministru francez de externe rostește celebrul discurs care constituie actul formal de nastere a Comunitatii Economice Europene precursoarea Uniunii Europene.”Pacea mondială nu poate fi asigurată fără a face eforturi creatoare proporţionale cu pericolele care o ameninţă. Contribuţia pe care o poate aduce civilizaţiei o Europă organizată şi activă este indispensabilă pentru menţinerea unor relaţii paşnice. Nu am reuşit să realizăm o Europă unită şi ne-am confruntat cu războaie” spunea printre altele marele vizionar și părinte fondator a instituțiilor europene alături de Alcide De Gaspari,Paul-Henri Spaak sau Jean Monnet.
Germenii unei Europe unite au existat încă din perioada pașoptistă.Giuseppe Mazzini, un mare revoluționar Italian, a vorbit despre statele unite ale Europei încă din anii 1850 când a înființat la Londra un Comitato Europeo,care milita pentru formarea unei mari și unice republici europene,teză reluată pe 19 septembrie 1946 de către Winston Churchill, prim-ministrul britanic. În aula Universității din Zürich, Elveția,Churchill, a ținut un discurs memorabil, în care a împărtășit viziunea sa privind crearea Uniunii Europene, pe care a numit-o „un fel de Statele Unite ale Europei”. Și-a început discursul cu o frază care a rămas în istorie: „Doresc să vă vorbesc astăzi despre tragedia Europei”. Acest moment a reprezentat punctul de plecare al mișcării europene de după Al Doilea Război Mondial care a prins contur și materialitate prin înființarea de către zece state europene in 1949 a Consiliului Europei.
Au urmat, în 1951, Tratatul de la Paris, în baza căruia s-a fondat Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului (CECO), Tratatul de la Roma din 1957,care a creat Comunitatea Economică Europeană (CEE).Tratatul de la Maastricht din 1993 consfiinteste denumirea de Uniunea Europeană și permite extinderea Uniunii spre est,pentru ca Tratatul de la Lisabona din 2009 sa reformeze o parte din instituțiile europene.
La 1 Ianuarie 2007 România este primită in UE. Este de departe cel mai mare eveniment din istoria modernă a României după Marea Unire din 1918.Aderarea țării nostre la selectul și exclusivistul club european a însemnat un plus de civilizatie,progres,democratie și europenitate.Dar a însemnat și o mare oportunitate de dezvoltare.In cei 12 ani scurși de la integrare România a primit 31 miliarde de euro fonduri europene nerambursabile.In aceasta perioada România a beneficiat de peste 45 miliarde euro investiții străine directe din țările UE.Europa a devenit casa pentru peste 4 milioane de romani siliți sa ia calea exilului pe fondul dezindustrializării masive a României după 1990.”Căpșunarii romani” au trimis in țara in acest timp peste 58 miliarde euro.Ei sunt in realitate marii investitori ai României.UE reprezinta principalul partener comercial al României.87% din exporturile țării și 89% din importuri sunt cu țările membre ale Uniunii.Copiii noștri învață și primesc burse la cele mai bune universități din Europa.Iata doar câteva motive pentru care merita sa susținem și sa credem in acest proiect comun.O Europa a natiunilor egale și suverane,o Europa a coeziunii și solidarității,o Europa a păcii și prosperității.
Deputat Av. Dr. Remus Borza