Sâmbătă, 30 Martie 2019 02:00

Anemie

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Anemia este o afecţiune hematologică care se manifestă prin scăderea hemoglobinei din sânge cu sau fără scăderea numărului de hematii (celule roşii sangvine).

Aceste celule transportă - prin intermediul hemoglobinei - oxigenul de la nivelul plămânilor la diferite ţesuturi şi organe. Dacă numărul de celule şi cantitatea de hemoglobină sunt scăzute nu se transportă suficient oxigen.

Anemia se manifestă la scăderea hemoglobinei sub 12g/dl. Anemia se manifestă prin slăbiciune, paloarea tegumentelor şi mucoaselor, răcirea extremităţilor (mâini şi picioare reci), ameţeală, cefalee, dispnee (dificultate la respiraţie), iritabilitate, ciclu menstrual neregulat, amenoree, glosită (limbă inflamată sau tumefiată, umflată), vindecare întârziată a rănilor, dureri toracice, bătăi rapide sau neregulate ale inimii.

art 300319 04

În formele uşoare de anemie aceste simptome pot trece neobservate, dar devin evidente pe masură ce anemia se agravează.

Există mai multe tipuri de anemie şi anume:

  • anemia feriprivă (prin lipsa fierului);   
  • anemia prin deficit de vitamină B12 sau acid folic;   
  • anemia aplastică (măduva osoasă nu produce suficiente hematii);   
  • anemia din bolile cronice;   
  • siclemia sau anemia cu celule în seceră (hematiile au forma modificată şi din această cauză sunt distruse de organism şi scade concentraţia hemoglobinei).

De multe ori anemia apare ca o consecinţă a unei alte afecţiuni şi de aceea trebuie investigată.

Factorii de risc pentru anemie sunt următorii: vârsta sub 2 ani, sarcina, femeile cu menstruaţii abundente, alimentaţia săracă în fier, vitamine (B12 şi acid folic) şi minerale, afecţiunile cronice (cancer, insuficienţă renală sau hepatică), pierderile de sânge, infecţiile cronice, boala Crohn, boala celiacă, talasemia, siclemia.

Oboseala cronică care nu are altă explicaţie poate reprezenta o anemie. Pe de altă parte nu orice stare de oboseală este determinată de o anemie.

Anemia poate fi un semn al unei pierderi de sânge care poate fi acută (apărută brusc) sau cronică (se manifestă pe o perioadă mai mare de timp).

Citit 2258 ori Ultima modificare Luni, 01 Aprilie 2019 23:30