Joi, 19 Mai 2022 11:02

Angajații care vor fi scutiți de la plata impozitului pe venit și a contribuției la sănătate

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Legea care stabilește salariul minim brut de 3000 de lei și scutirea acestuia de impozit pe venit și contribuții la asigurări de sănătate, pentru angajații din agricultură, a fost promulgată. Măsurile se vor aplica în perioada iunie 2022 – decembrie 2028. Măsurile sunt similare celor din domeniul construcțiilor.

Legea prevede acordarea unui salariu minim brut diferențiat de 3.000 de lei pentru persoanele care lucrează în domeniile agriculturii și industriei alimentare.

Acestea vor beneficia de scutirea de impozitul pe venit (în cotă de 10%), de scutirea de contribuția la sănătate (în cotă de 10%), de reducerea contribuției la pensii (de la 25% la 21,25%, reducerea de 3,75% fiind fix partea care se duce la pensia privată) și de reducerea contribuției asiguratorii pentru muncă (teoretic, de la 2,25% la 0,3375%), potrivit avocatnet.ro.

Beneficiile sunt pentru domeniile de activitate:

cod CAEN 01: agricultură

011 cultivarea plantelor nepermanente

012 cultivarea plantelor din culturi permanente

013 cultivarea plantelor pentru înmulțire

014 creșterea animalelor

015 activități în ferme mixte (cultura vegetală combinată cu creșterea animalelor)

016 activităţi auxiliare agriculturii şi activităţi după recoltare

cod CAEN 10: industria alimentară.

Facilitățile se vor aplica la veniturile brute lunare între 3.000 și 30.000 de lei, dacă salariații au normă întreagă de muncă (adică opt ore pe zi și 40 de ore pe săptămână).

Pentru sumele ce depășesc 30.000 de lei se vor calcula și plăti taxele salariale obișnuite. Facilitățile urmează să fie aplicate în funcție de o procedură dată prin ordin al Ministerului Finanțelor.

Salariații vor fi scutiți de partea din contribuția la pensii pentru pensia privată obligatorie, însă aceștia vor putea opta pentru continuarea plății la pensia privată printr-o cerere depusă la angajator. Deși vor fi scutiți de plata contribuției la sănătate, salariații vor fi asigurați în sistemul sanitar autohton, inclusiv pentru concedii medicale și riscuri profesionale.

Angajatorul va plăti numai partea care se duce la stat pentru Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale, însă salariații vor fi asigurați din oficiu pentru șomaj.

Citit 1438 ori