Prin dresaj se înțelege totalitatea activităților ce trebuie desfășurate pentru educarea și instruirea unui câine. Educarea unui câine are ca scop scoaterea acestuia de sub influența instinctelor caracteristice speciei din care face parte, obișnuirea de a conviețui în mod corespunzător, printre ceilalți și supunerea câinelui în totalitate și necondiționat voinței stăpânului.
Dresajul unui câine necesită multă muncă, timp și (deși nu pare!) importante cheltuieli materiale. De aceea, selectionarea câinelui pentru un curs de dresaj trebuie să se facă cu simț de răspundere și cu multă competență. Nu oricine poate dresa un câine și nu orice câine este capabil să învețe ceea ce dorim noi.
Dresajul este un proces complex ce constă în formarea unui lanț de acte reflexe condiționate, plecând de la reflexele necondiționate cu care câinele se naste, de aceea se cere din partea instructorilor o cunoaștere perfectă a anatomiei și fiziologiei acestui animal, a posibilităților și limitelor sistemului său nervos.
Câinele are o lume psihica proprie mult deosebită de cea a omului, care trebuie cunoscută pentru a avea întotdeauna o justă atitudine fata de el. Un dresor trebuie să fie de aceea un bun psiholog, dar în același timp și un bun diplomat, fiindcă diplomația câinelui este de multe ori mai subtilă decât cea a oamenilor.
Metodele ce se folosesc în dresaj trebuie să fie umanitare. Constrângerea, forța si brutalitatea nu duc la rezultate bune. Câinele învață mai usor când este lăudat si recompensat.
Educarea și instruirea câinelui în scop utilitar cer din partea dresorului răbdare, perseverență și foarte multă blândețe. Câinele este o ființă vie, de aceea dresorul trebuie să aibă dibăcia de a se face înțeles și să aiba răbdare pentru ca „elevul” să priceapă ce anume vrea dresorul de la el.