Marți, 15 Ianuarie 2019 20:36

Dăncilă, Iohannis, Trump, Macron, notați. Borza: 10 pentru recunoașterea publică! - partea I

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Viorica Dăncilă nota. De încurajare în exercitarea mandatului în fruntea Consiliului Uniunii Europene. Este pentru prima dată de la aderare când România preia președinția Consiliului UE. Ne mai vine rândul peste 14 ani, dacă va mai exista atunci Uniunea Europeană. Avem cu toții obligația să susținem Guvernul în îndeplinirea cu succes a acestui mandat, care înseamnă o fereastră de oportunitate unică pentru România.

Avem șansa de a ne crește favorabilitatea și a ne îmbunătăți percepția în ochii partenerilor europeni. Apreciez discursul premierului Dăncilă susținut, joi seară, la Ateneul Român în prezența comisarilor europeni, a președintelui Comisiei Europene, a președintelui Parlamentului European și a președintelui Consiliului Uniunii Europene. A prezentat succint prioritățile României în exercitarea mandatului: mai multă coeziune, nivelarea disparităților de dezvoltare dintre state, tratament egal, standarde unice, conectivitate, competitivitate, mai multă siguranță și securitate, creșterea rolului și importanței UE în plan global, mai mult respect pentru România și cetățenii săi.

 

Klaus Iohannis nota 8  

A făcut un pas spre reconciliere acceptând invitația premierului Dăncilă la ceremonia desfășurată la Ateneul Român de preluare a președinției Consiliului UE. E un compromis în interesul țării, făcut atât de Dăncilă, cât și de Iohannis. Apreciez și discursul ținut de președinte cu această ocazie. Îl depunctez însă pentru refuzul de a numi doi titulari la Ministerul Transporturilor și Ministerul Dezvoltării. Trebuie să înțelegem că, pe perioada exercitării președinției Consiliului UE, miniștrii Cabinetului Dăncilă coordonează la nivelul UE politicile, strategiile și prioritățile domeniului pe care îl gestionează. Nu putem trimite portarii celor două ministere extrem de importante să reprezinte România. În primul rând, e un afront la adresa partenerilor europeni.

Sorina Pintea nota 10 

Pentru recunoașterea publică a unei stări de fapt din sistemul public de sănătate, băgată sub preș de predecesorii doamnei ministru și minimalizată ca importanță. E vorba de corupție. De mai bine de un an, medicii au salarii mai mult decât decente. De la 1.500 euro pentru un medic rezident până la 7.000 euro pentru un medic primar chirurg. Este impardonabil ca un medic să ceară – și mult mai grav – să condiționeze actul medical de primire a unei șpăgi. Plicurile circulă în continuare în sistemul public de sănătate. Și asta e regretabil. Apreciez curajul ministrului Pintea de a devoala o atare realitate tristă a sistemului, dar, pe lângă declarații de intenții, aștept efectiv și măsuri în ceea ce privește eradicarea acestui nărav.

Citit 11637 ori Ultima modificare Marți, 15 Ianuarie 2019 20:41