Joi, 10 Ianuarie 2019 21:23

Gheara-mâţei (Uncaria guianensis) - beneficii şi proprietăţi

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Descriere

Gheara-mâţei este o plantă agăţătoare gigantă, originară din Amazon şi din alte părti tropicale ale Americii Centrale şi de Sud. Cu spinii săi în formă de cârlig, care i-au inspirat numele, atingând 2,5 cm lungime, gheara-mâtei se agaţă de alte plante. A fost folosită în fitoterapie în multe zone de origine, mai ales în Peru, unde este utilizată de peste 2 000 de ani.În scop medicinal se foloseşte scoarţa, care este folosită la prepararea de tincturi, tablete şi capsule. În mod traditional, se foloseste şi ca decoct.Acţiune

Planta de gheara-mâţei are efecte antibacteriene şi antivirale.Indicaţii terapeutice

Preparatele pe bază de gheara-mâţei stimulează funcţia sistemului imun, tratează dizenteria, diareea, sindromul de oboseală cronică şi are potenţial de vindecare în cazurile de cancer. De asemenea, exista dovezi ştiinţifice că planta va putea juca pe viitor un rol important în tratamentul SIDA. În plus, gheara-mâţei este eficientă în tratamentul alergiilor (astm) şi al afecţiunilor inflamatorii (artrită, reumatismul,ulcerul gastric, bolile inflamatorii cutanate şi inflamaţiile tractului genito-urinar cronice).

Administrare:

Gheara-mâţei se administrează numai la sfatul unui specialist. Nu depăşiţi dozajul prescris.

Precauţii şi contraindicaţii

Unele persoane au parte de efecte secundare precum diareea şi indigestia după administrarea plantei. Simptomele dispar, de obicei, după 10 zile, dar este bine sa întrerupeti consumul de gheara-mâtei dacă apar.Gheara-mâtei are proprietati antifertilizante şi nu trebuie administrată dacă încercaţi să concepeţi, dacă sunteţi însarcinată sau dacă alăptaţi.A nu se administra copiilor sub 3 ani.A nu se folosi simultan cu alte medicamente, mai ales imunosupresoare, anticoagulante (care subtiază sângele) şi antihipertensive.S-a semnalat o reacţie alergică severă faţă de gheara - mâtei, la un pacient cu boala autoimună care urma un tratament cu mai multe tipuri de medicamente.

Citit 2763 ori Ultima modificare Vineri, 11 Ianuarie 2019 23:20