Descriere
Gutuiul este un arbore fructifer, originar din regiunea Caucazului, sud- vestul Asiei, fiind cunoscut încă din antichitate atât în gastronomie cât şi în medicina populară.Fructele sunt mari, de culoare galbenă, numite şi merele de aur. În scop terapeutic se folosesc frunzele, fructele, florile şi seminţele.
Compoziţie
Gutuia conţine magneziu, fosfor, fier, cupru, sulf, vitamina pp, C, B, A, calciu, sodiu, apa, glucide, tanin, pectină, protide, lipide, mucilagii şi acid malic. Acţiune
Gutuiul are proprietăţi antioxidante, vitaminizante, astringente, emoliente, tonice, antihemoragice, stimulează apetitul şi sistemul imunitar.Fructele se utilizează şi în cosmetică pentru ameliorarea ridurilor şi tratamentele tenului gras. De asemenea, se recomandă consumul gutuiei în curele de slăbire, fiind un fruct care conţine puţine calorii. Indicaţii terapeutice
Gutuile consumate sub formă de salată, infuzie sau decoct sunt recomandate în caz de bronşite, viroze respiratorii, colite de fermentaţie, diaree, anemie, lipsa poftei de mâncare stări de oboseală, convalescenţă, halenă fetidă, hemoragii, stări de vomă.Sub formă de spălături locale sau gargară, gutuia are efecte benefice asupra stomatitei, arsurilor, gingivitelor, degerăturilor, conjunctivitelor şi iritaţiilor li rănilor tegumentare.Precauţii şi contraindicaţii
Gutuia este contraindicată persoanelor care suferă de constipaţie.