Modalităţi de utilizare în hrana animalelor
Orientativ, pentru grăunţele de cereale cel mai des folosite se pot face următoarele recomandări:Porumbul poate fi consumat în cantităţi zilnice de 2-4 kg la taurine, 0,1-0,4 kg la ovine, putând reprezenta 30-50% din amestecul de concentrate. Poate participa în proporţie de 40-80% la porcine şi 50-60% la păsări, în structura nutreţurilor combinate specifice;
Ovăzul este specific reproducătorilor masculi şi cabalinelor şi poate reprezenta 30-50% din structura amestecurilor de concentrate destinate acestor categorii (ex. un taur de reproducţie consumă 2-4 kg ovăz/zi). La cabaline consumul zilnic de ovăz poate oscila între 2 şi 8 kg;
Orzul, de regulă la noi în ţară, înlocuieşte porumbul în proporţie de 20-30% în structura nutreţurilor combinate destinate suinelor şi păsărilor;
Grâul furajer, secara, triticalele sunt recomandate în proporţie de 15-20% în nutreţurile combinate sau în amestecurile de concentrate destinate diferitelor specii şi categorii de animale de fermă. La boabele de leguminoase conduita generală de utilizare în hrana animalelor este:
- la rumegătoare: participare de 10-15% în amestecul de concentrate, asigurând consumuri zilnice de circa 1 kg la taurine şi de 0,1 kg la ovine;
- la suine şi păsări: după o prealabilă tratare (la cele cu astfel de recomandări), se pot încorpora în nutreţurile combinate până la 10-12%.
CARACTERIZARE ŞI EFECT NUTRITIV
• Grăunţele de cereale - porumbul, orzul, grâul furajer, sorgul, triticalele, meiul - fac parte din categoria concentratelor cultivate. Din punct de vedere nutritiv, ele se caracterizează printr-un conţinut ridicat de SU (85%) şi un nivel relativ scăzut de proteină brută (7-12%). Valoarea biologică este influenţată în cazul porumbului de proporţia redusă de lizină, triptofan şi cistină. Conţinutul în grăsime brută variază între 2 şi 6%, iar celuloza brută de la 2% (la porumb) la 10-12% (la ovăz). Sunt foarte bogate în SEN - substanţe extractive neazotate (66-70%), de unde şi denumirea de furaje amidonoase.
Aceste sortimente furajere formează baza energetică a nutreţurilor combinate şi a amestecurilor de concentrate, având o participare de 50-80%. Dacă sunt administrate peste valorile de necesar, predispun la îngrăşare.