David Saranga a înlocuit-o,la final de mandat,pe ambasadoarea Tamar Samash. E unul dintre cei mai buni și influenți diplomați israelieni.Si lucrul cel mai important,Saranga și-a început cariera diplomatica la București in urma cu 20 de ani când a detinut funcția de vice-ambasador. După o carieră diplomatică excepțională, ambasador in Spania,consul în Statele Unite și in ultimii ani consilier pe politică externă al preşedintelui Israelului,Saranga revine în România, țara de care, după cum el însuși spune, nu s-a despărțit niciodată. De altfel, vorbește fluent limba română.Intr-un clip de promovare, postat de Ministerul de Externe al Israelului,David Saranga are cuvinte de lauda la adresa celor peste 400.000 de romani stabiliți in Israel.Publicația „The Jewish Chronicle” l-a descris ca o „persoană ale cărei campanii rebranduiesc Israelul”. A fost primul diplomat care a implementat inițiativele guvernamentale de tip Web 2.0. Ieri,primul lucru pe care l-a făcut după ce a aterizat la București a fost să depună o coroană de flori la Memorialul Victimelor Holocaustului, în memoria evreilor care au pierit în timpul Holocaustului din România. A rostit Kaddish, o rugăciune pentru omagierea acestora.Seara a participat la Ateneul Roman la ceremonia de preluare de către România a președinției Consiliului Uniunii Europene.
Trimițând în țară noastră pe unul dintre cei mai buni diplomați pe care îi are, Israel onoreaza România. Iar România cum îi răspunde? Cu indiferență. De doi ani, nu avem ambasador în Israel. Cine numește ambasadorii? Președintele. Din păcate, președintele României a ridicat politica refuzului la rang de politică de stat. În ceea ce privește Israel, miza poate fi tradusă printr-o relație mai puțin fericită pe care o are Iohannis cu oficialii israelieni în contrast cu relația bună pe care Liviu Dragnea o are cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu. La modul simplist, e un fel de răzbunare. Nu mă băgați în seamă,nu vă trimit ambasador. Prin numirea lui David Saranga, Israel i-a dat sah lui Klaus Iohannis.
Deși este o țară mică, Israel contează enorm la nivel geopolitic.Influența Israelului în lume este cel puțin egală cu cea a Statelor Unite. Să nu ai, de mai bine de doi ani, un ambasador la Tel Aviv, reprezintă o lipsă de curtoazie diplomatică și un afront la adresa uneia dintre cele mai influente țări din lume. Din anumite rațiuni politice,in an electoral, pot înțelege refuzul președintelui Iohannis la propunerile prim-ministrului Viorica Dăncilă privind titularii Ministerului Transporturilor și Ministerului Dezvoltării, ori refuzul la propunerile ministrului Justiției privind numirea unor procurori cu funcții de conducere la DNA și la Parchetul General. Dar nu pot înțelege pasivitatea președintelui in numirea unui ambasador al României la Israel.Ceea ce nu a învățat încă Iohannis e ca lumina vine de la Ierusalim și nu de la Berlin.Cand va realiza acest lucru s-ar putea sa fie prea târziu.