Miercuri, 07 Septembrie 2022 09:02

MMAP va lansa apelul de proiecte pentru platformele de depozitare voluntară a deşeurilor voluminoase

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În cadrul Forumului Oraşelor Verzi, care se desfăşoară, săptămâna aceasta, la Braşov, Tanczos Barna a anunțat programele pe care Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) le derulează pentru creşterea gradului de colectare a deşeurilor din România.

Potrivit spuselor sale, pe data de 15 februarie 2023, MMAP va lansa apelul de proiecte derulate cu fonduri din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) privind construirea de centre de aport voluntar, unde vor fi depozitate deşeurile voluminoase nemenajere din țara noastră. Proiectul respectiv prevede construirea a 550 de centre de aport voluntar.

„Construim tot prin PNRR şi vom lansa, pe 15 februarie, la ora 10, apelul de proiecte pentru platformele de depozitare voluntară a deşeurilor voluminoase, aceste centre de aport voluntar care vor ajuta comunităţile să-şi gestioneze deşeurile voluminoase, altele decât cele menajere.

Avem la dispoziţie peste 400 de milioane de euro pentru aceste programe, vom construi peste 550 de astfel de centre de aport voluntar şi, dacă preţurile rămân undeva în plaja în care se află astăzi, peste 1.,000 de insule digitalizate”, a anunțat, astăzi, Tanczos Barna.

Potrivit spuselor sale, acestea sunt cele mai importante componente din PNRR, iar autorităţile române au în vedere finanţarea cu 200 de milioane de euro a capacităţilor de reciclare a deşeurilor colectate. 

În cadrul aceluiași eveniment, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a anunțat că ne vom confrunta cu prețuri mari la energie electrică și la energia termică în această iarnă, motiv pentru care ar „trebui să reducem risipa”.

„Dacă vorbim despre evoluţia lucrurilor, trebuie să conştientizăm că ne aflăm cu toţii în mijlocul unei furtuni perfecte. Din păcate, acest război care este la graniţa României generează o criză energetică fără precedent, o criză energetică care pune amprenta pe toate politicile publice pe termen scurt şi trebui să avem mare grijă ca ţintele noastre pe termen mediu şi lung să nu fie afectate.

Atât energia electrică, cât şi cea termică în această iarnă vor fi la preţ mare, nu doar în sensul adevărat al cuvântului, dar şi ca resursă, ca şi cantitate, pentru că aceste restricţii care vin dinspre Rusia, această oprire a furnizării de gaze astăzi către Europa va pune amprenta pe tot ce înseamnă căldură, tot ce înseamnă energie electrică şi trebuie să fim mult mai cumpătaţi în ceea ce priveşte consumul.

Oraşul, cetăţenii trebuie să fie mult mai atenţi la risipă şi să reducem la minim risipa. În acelaşi timp, trebuie să refolosim resursele pe care le avem la dispoziţie”, a completat el.

Citit 1445 ori