Cadrul strategic european în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă mizează în perioada următoare pe consolidarea politicilor naţionale ce vizează dezvoltarea unor sinergii cu alte domenii, printre care și învăţământul
În comunicatul Comisiei Europene nr. 5431/2017 către Parlamentul European, Consiliul Comitetului Economic şi Social European şi Comitetul Regiunilor se prezintă faptul că “În contextul noului mediu al muncii, este foarte important ca oamenii să înţeleagă deja implicaţiile securităţii şi sănătăţii în muncă atunci când intră pe piaţa forţei de muncă. Acest lucru implică nu numai învăţarea pe tot parcursul vieţii pentru profesioniştii din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, ci şi integrarea acestor aspecte în toate sectoarele educaţiei.”
Proiectul AVE “Asta Vreau Eu!”, a fost derulat pe parcursul anului 2017 ca proiect pilot în județul Sibiu. Succesul înregistrat la nivelul Inspectoratului Teritorial de Muncă Sibiu a determinat Inspecţia Muncii din Romania să extindă la nivel naţional acest proiect de educaţie privind securitatea şi sănătatea în mediul de muncă şi de orientare a elevilor în carieră.
Obiectivele urmărite sunt:
1. Conștientizarea comportamentului preventiv în mediul de muncă. Crearea unui sistem de orientare practică privind conștientizarea atitudinii preventive în mediul de muncă și combaterea accidentelor de muncă.
2. Orientarea elevilor în carieră spre diferite meserii și conștientizarea acestora cu privire la riscurile generale și specifice la care pot fi expuși.
Educaţia cu privire la riscurile pentru securitarea şi sănătatea în muncă nu a fost tratată în cadrul proiectului, în general, ca o disciplină de sine stătătoare, fiind integrată în obiectivele de învăţare ale unor discipline fundamentale din curriculumul şcolar, cum sunt ştiinţele, educaţia fizică, educaţia pentru sănătate şi educaţia cetăţenească. În acest sens, Proiectul “AVE” urmăreşte dezvoltarea unor abilităţi ale elevilor referitoare la:
• dobândirea unor cunoştinţe primare şi abilităţi în materie de securitate şi sănătate;
• recunoaşterea, evaluarea şi controlul riscurilor şi dezvoltarea unei atitudini sigure;
• dezvoltarea capacităţii de a acorda primul ajutor;
• înţelegerea nevoii de a respecta regulile stabilite;
• dezvoltarea atitudinii participative în luarea deciziilor;
• descoperirea mediului de muncă şi a mijloacelor de prevenire legate de viitoarea carieră.
Acţiunile din cadrul campaniei vor fi organizate de ITM Mehedinţi în strânsă colaborare cu Inspectoratul Şcolar al Judeţului Mehedinţi la şcoli şi licee de pe teritoriul judeţului.