Vineri, 15 Februarie 2019 02:00

Rasele de ovine din România - cu dr. Săndel Tudosie

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Merinosul de Palas, prezintă însușiri biologice și economice superioare celorlalte rase de oi de lână din țara noastră. Este o rasă cu o mare producție de lână fină și de carne, cu putere de ameliorare a raselor cu lână semifină și groasă, este recunoscută ca rentabilă, ținând seama și de cantitatea de circa 20-25 kg lapte-marfă.

Datorită calităților sale, în perspectivă potrivit hărții de zonare a creșterii ovinelor- Merinosul de Palas trebuie să se crească în Dobrogea, exceptând Insula Mare a Brăilei și Delta Dunării, în Câmpia Română și în Câmpia de Sud a Moldovei.De asemenea, poate participa la formarea tipului de oaie pentru carne și lână fină, prin încrucișarea cu Ile de France.

S-a format la Institutul de Cercetări și Producție pentru Ovine și Caprine de la Palas-Constanța, zonă ce se caracterizează printr-o climă caldă și uscată. La formare au participat mai multe rase de ovine, începând cu Merinosul Rambouillet, Negretti,Merinosul semiprecoce german și metiși de diferite grade de încucișare dintre Merinos cu Țigae și Țurcană. 

Perfecționarea s-a efectuat prin încrucișare de infuzie cu Merinosul de Stavropol, Merinosul Caucazian și după 1970 cu Merinosul Australian.În urma perfecționării, Merinosul de Palas a devenit o rasă mixtă, de lână fină și carne, cu precocitate ridicată, competitivă pe plan internațional, destinată ameliorării ovinelor din sudul țării.
Însușile morfo-productive, conformația corporală este armonioasă, cu un format mezomorf, masivă, orientată pentru producția de lână și carne.Indicii de reproducție, sunt reprezentați printr-o prolificitate de 128-135%, laloturile de selecție aceasta ajungând la 145%, și printr-o fecunditate de 90-96%.

Citit 2415 ori Ultima modificare Vineri, 15 Februarie 2019 18:05