Concentrate de producţiePentru exteriorizarea potenţialului productiv se vor prepara şi administra aşa numitele „concentrate de producţie”, care reprezintă amestecuri de concentrate bine echilibrate, 1 kg din acest preparat putând susţine o producţie de circa 2 litri de lapte (tabelul 2). În cazul nostru, administrând treptat amestecul de producţie, se ajunge la 11 kg/zi, iar producţia zilnică la 35 l lapte. Amestecul de producţie se constituie din ingrediente obişnuite, respectiv 66,5% grăunţe de cereale (orz cu triticale sau grâu), 30% şroturi de floarea-soarelui, la care se adaugă macrosărurile - sare 1%, cretă furajeră 0,5%, fosfat dicalcic 1% şi premixuri minerale 1%. Aceste cereale se recoltează deja şi sunt disponibile în ferme.
La verificarea raţiei constatăm acoperirea indicilor nutritivi, o structură adecvată fazei ascendente a curbei de lactaţie, cu circa 42% concentrate (0,37 kg concentrate/l lapte), cu suculente de circa 32% şi fibroase 25%. Pentru o astfel de producţie este satisfăcut raportul energo-proteic şi cel mineral al raţiei furajere.TABELUL 1: RAŢIE PENTRU O VACĂ CU RODUCŢIA DE 35 LITRI DE LAPTE