Marți, 25 Iunie 2019 00:00

Aparatul bugetar este o gaură neagră în care statul aruncă anual 35 de miliarde de euro (prima parte)

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Remus Borza, concediat din funcţia de consilier al prim-ministrului Viorica Dăncilă la o săptămână după ce fusese numit, face la Digi24 dezvăluiri halucinante despre situația reală a economiei sub guvernul PSD.

Remus Borza, concediat din funcţia de consilier al prim-ministrului Viorica Dăncilă la o săptămână după ce fusese numit, face la Digi24 dezvăluiri halucinante despre situația reală a economiei sub guvernul PSD.

Principalele declarații ale lui Borza:
Decizia a apărut în MO. Premierul nu m-a sunat. Totul a plecat, spiritele s-au inflamat de la o intervenție pe care am avut-o la un post de televiziune unde s-a dat o altă interpretare unor afirmații pe care le-am făcut. N-am folosit cuvântul concedieri în sistemul public.
N-am vorbit de concedieri și cu atât mai puțin n-am avansat un număr.
Am vorbit de nevoia de debirocratizare, informatizare și eficientizare a aparatului bugetar și în special a administrației.
Este o gaură neagră în care statul român aruncă an de an vreo 35 de miliarde de euro.
România poate fi definită ca țara celor 10.000 de drumuri de pământ.
Noi am sacrificat în ultimii 3 ani investițiile pentru a crește excesiv de mult veniturile unor categorii socio-profesionale. Doar în ultimii 3 ani cheltuielile de personal și de asistență socială au crescut cu 73 miliarde de lei.
A fost o execuție pripită, dar nicio pagubă! Este dreptul suveran al premierului de a și demite.
Am făcut niște sugestii premierului legate de anumite persoane și de nevoia unor schimbări în structura Executivului, a unor agenții.
Am crezut că măcar într-al 12-lea ceas PSD se pote reinventa, recredibiliza, că a învățat ceva din acest vot de blam al cetățenilor.
Vedem doar jumătatea plină și atunci o să curgă doar lapte și miere sau vedem și jumătatea goală?!
Creșterea salariului minim pe economie a fost o măsură corectă, pentru că aveam salarii foarte mici raportate la celelalte 27 de state membre UE.
O anomalie: am crescut mult prea mult mult salariile în sectorul public, fără să le corelăm cu eficiența și productivitatea.
Suntem singura țară din Europa care-și plătește mai bine bugetarii, salariații din domeniul public, decât salariații din mediul privat: vorbim de un salariu mediu de 704 euro vs 534 euro. Asta a creat un dezechilibru pe piața forței de muncă, o migrație dinspre privat spre public.
Aparatul bugetar este supradimensionat. Asta spun de vreo 10 ani. Sunt convins 100 la sută că nu (vor premierul și Guvernul să reajusteze aparatul bugetar, n.n.)
Tot o guvernare PSD, cea a lui Adrian Năstase, a reușit să administreze problemele țării cu 800.000 de bugetari. Acum avem 1.370.000 de bugetari.
Eu n-am folosit cuvântul „concedieri”. De ce? Nu că nu ar trebui, probabil că ar trebui, dar e o misiune imposibilă. Prin lege, funcționarul are o stabilitate pe funcție mai mare decât imunitatea parlamentarului sau inamovibilitatea magistratului.
Ca să-l dai afară trebuie să-l evaluezi de două ori consecutiv cu calificativul „necorespunzător” și evaluările se fac anual. Doi ani de zile mori cu prostul de gât. Între timp se schimbă ministrul sau șeful de autoritate și pe prost îl ia tot de bun. Și tot așa, el se perpetuează, se conservă, instituția merge cu frâna de mână trasă și sabotează orice act de reformă.
Putem transfera personal între instituții, pentru că angajatorul este unul singur: statul român.

Deputat Av. Dr. Remus Borza

Citit 10423 ori