Vineri, 15 Mai 2020 00:00

Când intrăm în starea de alertă!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Premierul Ludovic Orban a anunțat când va intra România în starea de alertă. Deși până acum era vorba despre data de 15 mai, decizia a fost modificată.

Ludovic Orban a anunțat că astăzi Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență va instaura starea de urgență.

Această măsură a fost luată deoarce pe data de 15 mai, expiră starea de urgență și nu se mai puteau lua decizii privitoare la restricțiile de circulație.

„Astăzi, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă va declara starea de alertă în cadrul situaţiei de urgenţă provocată de epidemia de coronavirus. Tot astăzi, odată cu declararea stării de alertă, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă va institui toate măsurile necesare pentru a apăra viaţa şi sănătatea românilor. Aceste măsuri vor avea caracter de obligativitate şi vor fi stabilite în baza OUG 21 care reglementează situaţiile de urgenţă”, a declarat Ludovic Orban, joi, în cadrul şedinţei de Guvern.
Starea de urgență, o decizie foarte bună

Premierul Orban a adăugat că decizia de președinte privind instituirea stării de urgență a fost una foarte bună și a ajutat România în lupta cu virusul ucigaș.

„Făcând o evaluare retrospectivă a ceea ce s-a întâmplat în ultimele 2 luni trebuie să vă spun că instituirea stării de urgență, decizie luată de președintele Romîniei, a fost una foarte bună.

Ne-a oferit cadrul pentru a putea să luptăm cu toate armele împotriva acestei epidemii. Ne-a permis să menținem la un nivel cât se poate de bun răspunsul împotriva acestui virus. Nu am avut probleme cu sistenul de sănătate publică, cu numărul de persoane infectate la 100.000 de locuitori, mai ales ținând cont de condițiile specifice din România, pentru că au intrat în țară 1,27 milioane de români, majoritatea din zonele roșii, am reușit să facem față”, a adăugat Ludovic Orban.

“Aceste măsuri vor avea caracter de obligativitate și vor fi stabilite în baza ordonanței 21 care reglememtează stara de uergență. Nimic nu ne va împiedica să luăm toate deciziile necesare pentru a putea să facenm față în continuare provocării generate de această epidemie.

Vă solicit tuturor miniștrilor să emiteți în colaborare cu INSP toate ordinele privind normele de sănătate, securitate a muncii care trebuie respectate atât pentru activitățile unde nu au fost restricții, cât și pentru domeniile unde se ridică restricțiile. E vorba de regulile privind funcționarea hotelurilor, a spațiilor comerciale, a transportului în comun.

Vreau să vă anunț că împreună cu M.A.I. am luat decizia pentru a crește autoritatea Comitetului Național pentru Situații de Urgență să modificăm ordonanța 21 și să îmi asum în calitate de premier, conducerea Comistetului pentru situații de urgență. Voi fi secondat de ministrul de Interne, de ministrul Dezvoltării și de șeful DSU”, a declarat Orban.

Potrivit unor surse liberale, în şedinţa Executivului de joi ar putea fi aprobată o ordonanţă de urgenţă care să contracareze relaxarea, chiar dacă CCR a decis că nu pot fi afectate drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului prin OUG.

„Pe noi ne-ar interesa să nu ne confruntăm cu o lipsă totală de reglementări vineri, sâmbătă şi duminică, având în vedere că nu se prelungeşte starea de urgenţă, iar legea promovată de Guvern nu va intra în vigoare până vineri dimineaţă. Chiar dacă Avocatul Poporului va ataca această ordonanţă la CCR, de luni vom avea în vigoare legea (privind instituirea stării de alertă - n.r.), iar sesizarea la CCR nu va mai avea fundament”, au declarat pentru mediafax surse liberale.

Citit 7845 ori