Ciprian Măciucă - Prunișor

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

ciprian maciuca 01Prunișor este o comună în județul Mehedinți, Oltenia, România, formată din satele Arvătești, Balota, Bâltane, Cervenița, Dragotești, Fântâna Domnească, Gârnița, Ghelmegioaia, Gutu, Igiroasa, Lumnic, Mijarca, Prunaru, Prunișor (reședința) și Zegaia. Se află la 25 kilometri est de orașul Drobeta Turnu Severin, 25 kilometri vest de orașul Strehaia, pe piemontul Coșuștei, pe cursul superior al râului Hușnița. În satul Prunișor se află biserica „Sf. Nicolae”.

Populația comunei Prunișor se ridică la 3114 de locuitori, cu o suprafață de 12293 ha. Așezarea geografică este la 25 km Est de orașul Drobeta Turnu Severin, 25 km Vest de orașul Strehaia.

Obiectivele turistice sunt: Biserici(monumente istorice) loc. Fîntîna Domnească, monumente istorice în loc.Cerveniţa, Prunişor, Ghelmegioaia, dar și zone colinare deosebit de frumoase.

”Bunicii și părinții mei s-au născut și au copilărit în comuna Prunișor, sat Mijarca. Am pornit în aceasta direcție, condus de idea că se pot dezvolta o mulțime de activități în această zonă, ajutat de specificul acesteia.

ciprian maciuca 02Astfel, am identificat că un prim aspect ce trebuie pus la punct este infrastructura, care în momentul de față arată ca după război. Acum nu se poate dezvolta economic această zonă. Toate obiectivele ce se pot realiza sunt conectate de infrastructura, cu alte cuvinte, nu poti să pornești un proiect dacă nu ai infrastructura, canalizare și apă, acestea sunt cele 3, cele mai importante criterii pe care trebuie o comună sau un oraș să le aibe.
Sunt viceprimar în comuna Prunișor, din această postură observ cu o mai mare atenție nevoia locuitorilor noștri.
Ca viitor primar - candidat din partea PNL, trebuie să încep cu infrastructura, așa cum vă spuneam anterior, vom moderniza următoarele sate : Mijarca, Igiroasa, Dragotești, Arvătești, Bâltane, Prunaru, Gârnița, Zegaia și Gutu. Astfel, cu o foarte mare ușurință se poate repopula această comună. Ideea aceasta de repopulare vine și de la nevoia comunei pentru forță de muncă.

Când dezvolți economia unei comune, clar ai nevoie de oameni. Am observat că sunt case părăsite, iar acest aspect este ușor de corectat, cum? - prin atragerea oamenilor ce locuiesc în orașele Dr Tr severin sau Strehaia, acei oameni ce s-au săturat să locuiască în praf și noxe, acei oameni ce vor să respire un aer curat sau cei ce vor să aibe liniște.

Astfel m-am gandit ca viitor primar - candidat din partea PNL să ofer acelor persone ce vor să se mute în comuna noastră - spații pentru construcții de case sau gospodării, canalizare, apă în toate satele și rețea de gaz. În prezent, rețeaua de canalizare este doar partial funcțională în satul Prunișor.De ce partial ? - pentru că nu a funcționat niciodată în parametrii corespunzători, iar această lucrare nu are nici măcar mentenanță.

Nu ai posibilitatea de convingere a cuiva, pentru a putea să populezi o zonă care nu promite nimic în prezent, deși primarul ce a fost la cârma acestei comune, s-a lăudat 5 mandate că lucrurile se vor schimba, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Credeți că 20 de ani sunt suficienți pentru a aștepta o schimbare în bine? Eu cred că da.

Știu că pot schimba în bine aceste aspecte. Aș începe cu infrastructura în toate cele 9 sate rămase neasfaltate, canalizarea în toate cele 14 sate, desigur punând la punct și satul Prunișor despre care vă spuneam că funcționează partial, să racordăm comuna Prunișor ( Prunișor, Ghelmegioaia, Zegaia, Fântâna Domnească și Cervenița ) la rețeaua de gaze.

În ceea ce privește educația, probabil că știți că a devenit lege ca toate unitățile școlare să dețină grupuri sanitare în interiorul clădirii. În prezent, acest lucru nu se întâmplă, mai mult decât atât, nu este nici măcar diferențiat: băieți și fete, nu este încălzit ( imaginațivă cum bieții copii, atât de la școală cât și de la grădiniță, sunt obligați să suporte frigul), nu mai vorbesc despre igiena acestui grup sanitar.

Nimeni până acum nu s-a gândit cât de benefic ar fi un spațiu de joacă sau un parc pentru copii. Un teren de fotbal sau de tenis, ar fi indicat deoarece avem profesor de sport, care cu siguranță poate crea o echipă cu care mai târziu să ne mândrim. ” - toate acestea pot să existe cu viitorul candidat din partea PNL Ciprian Mocioacă.

”La capitolul investiții culturale, din nefercire singurul cămin cultural ce există în satul Prunișor, deși este funcțional , nu este exploatat deloc. Când noi avem serbarea populară câmpenească (nedeia), nu are loc în spațiul destinat acestor evenimente (adică în căminul cultural), ținându-se în aer liber. Nu doar nedeia o voi putea putea organiza în căminul cultural, ci și nunțile, botezurile sau pomenile. Imaginați-vă puțin cum ar fi !

O recondiționare rapidă trebuie realizată în Fântâna Domnească, Zegaia și Cervenița. Avem în patrimoniul comunei obiective turistice, precum: Biserica ”Sf Nicolae” (are o vechime de peste 200 de ani. ) și Fântâna Domnească. Lucrările de reconstrucție, terminate în 1977, au fost realizate de meșteri lemnari din zonă: Gheorghe Rădoi din Fântâna Domnească, Iosif Dăescu și Ion Ciucă din satul vecin Mijarca. Acoperișul din șindrilă a fost realizat de un meșter din Munții Apuseni.

Știți de unde vine denumirea comunei Prunișor? – Satul Prunișor era vestit datorită culturilor de pruni și meri. Suprafața pe care aceasta se întindea era de peste 500 ha. În prezent, situația nu mai este la fel, așa cum v-am menționat și în exemplele anterioare. Aș vrea să readucem în atenția tuturor aceste culturi , pentru dezvoltarea zonei din punct de vedere financiar, având o fabrică de compoturi și dulcețuri, dar de ce nu, să avem și vestita țuică de prune, creând astfel locuri de muncă.
Locuitorilor noștri le-ar prinde mai mult decât bine un depozit unde să ducă toate recoltele de porumb și grâu. Pentru acest aspect ca viitor primar pot și știu cum să dezvolt o piață de desfacere, absolut necesară.

ciprian maciuca 03Un alt ajutor ar fi pentru laptele ce îl putem colecta de la familii, iar din acesta se poate produce brânză, cașcaval sau multe altele.
Femeile din comună au fost învățate și pot să învețe la rândul lor alte persone, ce își doresc să țese sau coase, costume tradiționale populare. Probabil că știți că fiecare zonă în parte are câte un port specific. Pentru acestea, m-am gandit, că ar fi oprtun să avem o mică fabrică de porturi populare, prin care din nou, vom crea locuri de muncă și vom ajuta la creșterea economică a comunei, ne spune viitorul primar – candidat din partea PNL Ciprian Mocioacă.

În concluzie, este obligatoriu să prioritizăm toate aceste obiective, precum: infrastrucura, care este cea mai importantă, pentru că doar așa putem atrage investitori, rețeaua de apă, canal și gaze să existe în satele din comuna Prunișor, educația prin grupurile sanitare, parcurile, terenul de fotbal, cultura, unde aici modenizând monumentele istorice putem atrage vizitatori, căminele culturale renovate și pline de activități, agricultura – să creăm mici fabrici ce genearează locuri de muncă și creștere economică.

În încheiere vreau să asigur toți locuitorii comunei Prunișor, că aceste obiective, le vom demara repede și ușor datorită susținerii ce am primit-o din partea partidului PNL, ” - pentru Cotidianul Datina în exclusivitate d-nul Ciprian Măciucă - candidat PNL.

Nu uitați: ”Oamenii au puterea să schimbe orice într-o clipă. Resursele de care avem nevoie să ne transformăm visele în realitate sunt în noi și așteaptă ziua în care ne vom trezi și ne vom cere drepturile.” – Tony Robbins

Citit 1727 ori Ultima modificare Vineri, 21 Februarie 2020 23:46
Mai multe din această categorie: « Balaci Marian - Isverna Cîrciu Adrian - Cireșu »