Sâmbătă, 16 Noiembrie 2019 00:00

Cum poate guverna Orban cinci ani

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La învestirea Guvernului Orban s-a văzut raportul de forțe din Parlament când s-a conturat o nouă majoritate în jurul PNL. Însă, în politică, ce se face astăzi se desface mâine. I-am spus premierului Orban că administrează o majoritate conjuncturală, eterogenă și extrem de volatilă. O majoritate fragilă, complicată și greu de gestionat. Vorbim de șapte grupuri politice. Chiar și într-o familie apar divergențe, unele ireconciliabile, care, în final, duc la divorț.

Ca să guverneze și să-și apere majoritatea, Ludovic Orban trebuie să-i împace pe toți: liberali, usr-iști, pmp-iști, alde-iști, udmr-iști, minorități și neafiliați. Doar că fiecare grup politic care susține azi Guvernul Orban are o agendă proprie și interese contrare altor grupuri. În timp ce USR, ALDE și PMP își doresc alegerea primarilor în două tururi de scrutin, PNL și UDMR nu vor acest lucru. Dacă PNL și USR își doresc anticipate, ALDE, PMP și UDMR nu vor. USR cere desființarea Secției speciale, PNL ar fi de acord cu o jumătate de gură, însă ALDE și UDMR se opun categoric. Am dat doar trei exemple care fac imposibil mariajul celor șapte. Totul se reduce la dibăcia lui Iohannis și Orban de a menține această majoritate unită până la alegerile parlamentare din 2020, pentru că de anticipate ne va feri Ăl de Sus.

Scorul mic obținut de Barna la prezidențiale va aduce USR în siajul PNL. Corecția aplicată lui Barna, materializată în ancheta Rise Project, dosarul penal și scorul de doar 15%, a fost de natură să-i disciplineze pe liderii USR și să-i aducă înapoi cuminți în bănci la ora lui „domn profesor”. Dar cele 40 de mandate ale USR nu îl ajută prea tare pe Orban, pentru că, adunate cu cele 97 ale PNL, fac doar 137. Îi mai trebuie încă vreo 100 ca să aibă liniște. La învestitură Orban a beneficiat de 240 de voturi. Sunt mai mult de zece voturi care au venit de la Pro România și de la neafiliați. Pe acestea trebuie cu prioritate să le securizeze, integrându-le în marea spirală liberală, până nu acceptă o ofertă mai bună de la concurență. În mai puțin de o lună, Cabinetul Orban va susține primul test major în Parlament: Legea bugetului de stat pe 2020. Dacă Legea este respinsă, Guvernul Orban se consideră demis.

PSD, război cu PNL

Intrarea în opoziție a PSD i-a adus deja câteva procente. Însă, pentru a se legitima și întări din perspectiva alegerilor locale și parlamentare de anul viitor, PSD va fi obligat să depună moțiune de cenzură împotriva Cabinetului Orban în sesiunea următoare, care începe la 1 februarie. Februarie reprezintă vârful iernii cu toate complicațiile și provocările deja cunoscute pentru orice guvern. Atacul la baionetă al PSD împotriva PNL și a Guvernului Orban nu le va aduce câștigarea alegerilor locale și parlamentare. PSD are nevoie de o reformă internă profundă și de promovarea unor oameni integri și competenți în structurile de conducere ale partidului. Dar, în primul rând, are nevoie de unitate. Cum Viorica Dăncilă va obține un scor în finala cu Iohannis apropiat de 40%, va avea întreaga legitimitate de a face curățenie în PSD și de a înlătura toate dizidențele și pe toți baronii care au boicotat-o și sabotat în ultima perioadă.

PNL are o șansă foarte mare de a câștiga legislativele de anul viitor. Însă doar dacă Cabinetul Orban își asumă reforma marilor sisteme publice – administrație, sănătate și învățământ – încă de pe acum. Dacă va începe optimizarea cheltuielilor bugetare, comasarea, digitalizarea și informatizarea instituțiilor statului, PNL poate să-și consolideze și chiar să-și crească capitalul electoral. Ca să susțină investițiile, premisa fundamentală pentru a asigura sustenabilitate creșterii economice, Guvernul PNL va trebui să reducă cheltuielile de personal, să crească nivelul de colectare al veniturilor bugetare și să combată mai eficient evaziunea fiscală. Asumarea reformei de către Guvernul tranzitoriu Orban 1 nu intră în conflict cu dezideratul PNL de a câștiga la anul localele și parlamentarele. Electoratul PNL nu este asistat social, depinde într-o prea mică măsură de politicile protecționiste ale Guvernului. Este un electorat educat, urban, cu o situație materială bună, care își dorește asumarea, măcar în al 12-lea ceas, a unei reforme instituționale și constituționale a României. Doar așa vom putea trăi într-o Românie normală, civilizată, europeană și prosperă.

Deputat Av. Dr. Remus Borza

Citit 8998 ori