Sâmbătă, 16 Februarie 2019 02:00

Cum să trăieşti până la 90 de ani

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cercetătorii susţin că aspecte precum înălţimea, greutatea, dar şi activitatea fizică afectează diferit longevitatea atât în cazul femeilor, cât şi a bărbaţilor. Aceşti factori au o influenţă asupra longevităţii în funcţie de gen, descoperindu-se că în cazul femeilor, 60 de minute de activitate fizică pe zi cresc şansele de a avea o viaţă mai lungă. În cazul bărbaţilor însă, cu cât se acordă mai mult timp exerciţiilor fizice, cu atât ating o vârstă înaintată. În cazul femeilor însă, dimensiunile corpului influenţează mult mai mult şansele de a ajunge la vârsta de 90 de ani decât în cazul bărbaţilor.

Cercetătorii au folosit informaţiile unui studiu din Olanda care a început în 1986, unde au analizat date ale oamenilor cu vârste cuprinse între 68 şi 70 de ani, inclusiv înălţimea şi greutatea pe care o aveau la începutul studiului, cât şi cea din prezent. Particianţii erau monitorizaţi, de la activitatea fizică (mersul pe jos, cu bicicleta sau grădinăritul), până la obiceiuri precum consumul de alcool şi ţigări, până atingeau vârsta de 90 de ani sau mureau. Dintre cei 7.807 de participanţi, 433 de bărbaţi şi 994 de femei au trăit până la vârsta de 90 de ani.

Femeile care aveau o înălţime peste 1.75 metri aveau şanse de 31% să trăiască până la vârsta de 90 de ani spre deoasebire de cele care aveau mai puţin de 1.60 metri.

În cazul bărbaţilor, înălţimea nu a reprezentat un factor de supravieţuire. Bărbaţii care erau activi fizic pentru mai mult de 90 de minute pe zi, aveau şanse de 39% să ajungă la vârsta de 90 de ani faţă de cei care făceau exerciţii mai puţin de 30 de minute pe zi, notează Healthline.

Cât de importante sunt exerciţiile fizice

Relaţia dintre indicele de masă corporală şi durata de viaţă au fost foarte bine studiate. Un indice de masă corporală ridicat înseamnă că ai mai puţine şanse să ajungi la o vârstă înaintată. De exemplu, dacă o persoană ajunge la indicele de masă corporală 40, ceea ce înseamnă obezitate morbidă, se scad 10 ani din viaţă. Antrenamentele fizice nu trebuie să fie epuizante. Chiar şi 15 minute de mers pe jos, care în timp se transformă în 20, iar mai târziu în 30, sunt benefice pentru sănătatea corpului. Există persoane care nu îşi dau seama de problemele pe care le au, cele de inimă sau de plămâni, până nu încep să facă puţin efort fizic.

Indiferent de vârsta pe care o au sau de dimensiunile corpului, ideal este să facă primii paşi către schimbare. Dacă începând cu viaţa de adult pacientul se confruntă cu obezitatea, iar mai apoi ajunge la un indice de masă corporală normal, va continua să aibă o viaţă normală.

Citit 2000 ori Ultima modificare Marți, 19 Februarie 2019 08:49