Luni, 07 Ianuarie 2019 21:23

Grâul (Triticum vulgare) - beneficii şi proprietăţi

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Descriere

Grâul este cultivat mai ales ca aliment, dar şi ca plantă medicinală. Rădăcina grâului este lungă, frunzele sunt lineare, iar inflorescenţa este un spic compus.Fructul grâului este o cariopsă de culoare brună şi formă ovală. Planta este cultivată şi creşte mai ales în zonele de câmpie şi stepă.În scop fitoterapeutic se utilizează fructul (boabele).

Compoziţie

Planta conţine: apă, lipide, proteine, glucide, fibre, săruri minerale, calciu, magneziu, sodiu, potasiu, clor, sulf, zinc, fosfor, cobalt, siliciu, iod, vitamina A,  vitamina B, vitamina E, vitamina k, vitamina D, fermenţi.

Acţiune

Grâul are calităţi mineralizante, tonice, diuretice şi antiinflamatorii.

Indicaţii terapeutice

Sub formă de grâu încolţit, tărâţe de grâu sau grâu fier, se recomandă  pentru boli hepatice, renale, boli gastrointestinale, hipovitaminoze, stări febrile, afectiuni cronice degenerative, dispepsie, acnee, tuse, afectiuni cardiace, obezitate, sterilitate şi afecţiuni endocrine.Sub formă de cataplasmă, compresă, băi sau spălături locale, se recomandă pentru tratamentul impetigo, panariţiu, abcese cutanate, arsuri, eritem, eczeme, hemoroizi, erizipel, psoriazis, prurit, boli reumatice, inflamaţii cutanate, hemoroizi etc.

Administrare:

Boabe încolţite: se pune la încolţit pe vată sau pe sugativă umedă o mană de boabe de grau. Se lasă la temperatura camerei timp de 1—2 zile. După aceea se usucă (după ce au dat în colţ). Uscarea se poate face pe cuptor. Se iau zilnic cate 2—3 lin­guriţe pe zi. Este un bun tonic general pentru copii şi bătrâni, precum şi un bun sedativ. Clismă: Se fierb 50 g (un păhărel) de făină de grau într-un litru de apă. Se lasă să se răcească şi cu aceasta aşa, sau diluand-o după nevoie, se fac clisme în caz de hemoroizi şi diaree. Este bun şi pentru comprese în caz de coşuri pe obraz (acnee) în iritaţii ale pielii, în opăreli, arsuri etc.Precauţii şi contraindicaţii Consumul de grâu, sub orice formă, este nerecomandat persoanelor care suferă de enteropatii cu intoleranţă la gluten.

Citit 4013 ori Ultima modificare Marți, 08 Ianuarie 2019 19:40