Vineri, 25 Ianuarie 2019 20:36

Gripa 2019 - ce înseamnă denumirea acestui virus (AH1N1)

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Virusul gripal care a băgat spaima în România şi din cauza căruia suntem în pragul epidemiei are un nume complicat şi greu de ţinut minte la prima vedere. Chiar dacă zilele acestea s-a tot vorbit despre AH1N1, puţini ştiu care este semnificaţia literelor şi cifrelor din componenţa numelui său. Iată mai jos cum se traduce.

Litera A

Există patru tipuri de virusuri gripale: A, B, C si D. Virusurile gripale A şi B sunt vinovate de epidemii, în timp ce virusul C dă doar forma uşoară de boală. D-ul nu afectează omul.

Literele H şi N

Specialiştii Centrului de Prevenire si Control al Bolilor din Statele Unite ale Americii (CDC) au explicat faptul că virusurile gripale A sunt de mai multe feluri şi sunt împărţite în subtipuri pe baza a două proteine aflate pe suprafaţa lor: hemaglutinina (H) şi neuraminidaza (N).

Cifrele

Exista 18 subtipuri diferite de hemaglutinina (de la H1 la H18) şi 11 subtipuri diferite de neuraminidază (de la N1 la N11). De aici, combinaţiile: subtipurile actuale sunt virusurile gripale A H1N1 şi A H3N2. De exemplu, noul virus gripal AH1N1 care a apărut în primăvara anului 2009 a fost foarte diferit de tot ceea ce circulase până atunci. El a provocat prima pandemie de gripă din ultimii 47 de ani, cunoscută şi sub denumirea de “gripa porcina”. Acelaşi virus circulă şi acum.

Virusurile gripale B

Acestea nu sunt împărţite în subtipuri, dar se pot divide în linii şi tulpini gripale.

Componenţa vaccinului gripal

Virusurile gripale A (H1N1), A (H3N2) şi unul sau două virusuri gripale B sunt incluse în componenţa vaccinului antigripal în fiecare an.

Citit 3985 ori Ultima modificare Luni, 28 Ianuarie 2019 20:02