Marți, 17 Septembrie 2019 00:00

Guvernul, VOT de încredere în Parlament. Remus Borza scoate Constituția și răspunde la MAREA ÎNTREBARE: Nu a sesizat nimeni?

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Guvernul va cere votul de încredere în Parlament. Au existat numeroase discuții cu privire la numărul necesar de voturi pentru a trece noua variantă a Guvernului, în sensul în care ar fi nevoie doar de acordul majorității parlamentarilor prezenți la ședința plenului reunit al Parlamentului. În acest context, deputatul Remus Borza a făcut referire la Constituție.

„Există numeroase discuții privind majoritatea de care are nevoie PSD la votul de încredere din Parlament pe care premierul Dăncilă va fi nevoită să-l ceară după blocajul impus Guvernului de către Iohannis. Acest lucru se va întâmpla după pronunțarea CCR de săptămâna viitoare pe sesizarea premierului cu privire la refuzul președintelui de desemnare a interimarilor pentru Ministerele Energiei, Mediului și Relația cu Parlamentul. În această dispută de contencios constituțional, CCR va da dreptate Guvernului. Dar cum Iohannis este în campanie, va obstrucționa permanent Guvernul Dăncilă, forțând-o pe premier să vină în Parlament pentru a obține aprobarea privind remanierea Cabinetului.

Din punct de vedere constituțional, lucrurile sunt clare în ceea ce privește votul de investire a unui guvern. Art. 103 din Constituție prevede că cele două Camere, într-o ședință comună reunită, aprobă cu jumătate + 1 din totalul parlamentarilor programul de guvernare și lista miniștrilor. În Art. 113 din Constituție se specifică majoritatea pentru retragerea votului de încredere dat guvernului, adică tot jumătate + 1 din totalul parlamentarilor. Însă, în prezent, ne aflăm într-o altă situație, cea reglementată de Art. 85 din Constituție. Conform alin. 2, în caz de remaniere, premierul propune, iar președintele revocă și numește un nou membru al Cabinetului. În situația în care se schimbă structura Guvernului prin divizarea, comasarea sau desființarea unor ministere sau compoziția politică prin intrarea sau ieșirea unui partid de la guvernare, conform alin. 3, remanierea se face printr-un decret al președintelui, după obținerea în prealabil de către premier a aprobării în Parlament. Însă textul constituțional, de data aceasta, nu precizează majoritatea necesară: simplă sau absolută. Art. 85 alin. 3 din Constituţie trebuie coroborat cu Art. 76 alin. 2 din legea fundamentală, care stipulează că Legile ordinare şi hotărârile Parlamentului se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare Cameră, adică cu majoritate simplă. Aceasta este teza susținută de juriștii PSD și care, evident, ar favoriza partidul de guvernământ, câtă vreme acesta mai are doar 204 voturi în Parlament.

Fie că vorbim de o remaniere prin restructurarea Guvernului sau prin schimbarea compoziției politice, e nevoie de un vot în Parlament într-o ședință a Camerelor reunite. Însă ce nu a sesizat nimeni e că există o situație în care majoritatea simplă este egală cu majoritatea absolută, adică 233 de voturi. Pare paradoxal”, a spus deputatul Remus Borza, explicând ulterior: „Cum există interes din partea ambelor grupări parlamentare, cea pro-PSD de a menține Guvernul în funcțiune și cea anti-PSD de a-l demite, toate partidele parlamentare își vor mobiliza membrii la vot. În această situație, vom avea prezenți 464 de parlamentari. Deci iată că majoritatea simplă, în acest caz, va fi egală cu majoritatea absolută, adică 233 de parlamentari.”

Citit 9687 ori Ultima modificare Marți, 17 Septembrie 2019 09:53