Joi, 21 Aprilie 2022 00:27

Modificări la cumpărarea vechimii în muncă

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Au fost făcute modificări la cumpărarea vechimii în muncă pentru pensie. Când nu trebuie cumpărată aceasta și care sunt, de fapt, motivele? 

Există noi modificări efectuate asupra cumpărării de vechime în muncă pentru pensie. Persoanele care nu au stagiul de cotizare complet au dreptul să cumpere vechime, pentru a beneficia de o pensie mai mare. Minimumul vechimii este de 15 ani. Experții recomandă ca golurile după data de 1 iulie 2005 să fie completate, pentru ca pensia să crească. Însă, tot experții susțin că nu este recomandată cumpărarea vechimii, în condițiile în care ai peste cei 15 ani și dacă golurile sunt între anii 1992 și 2001. Aceștia susțin că investiția celor câteva zeci de mii de lei nu vor mări pensia decât cu câțiva lei lunar. 

Termenul limită prin care se poate cumpăra stagiu retroactiv este până la 1 septembrie 2023. Ce se arată în ordonanța modificată, potrivit ziarulunirea.ro: 

Articolul 1. (1) Prin derogare de la prevederile din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, referitoare la asigurarea în sistemul public de pensii în baza unui contract de asigurare, și ale Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, referitoare la contribuabilii sistemului public de pensii, persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoană nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale.

(2) Perioadele de timp pentru care se poate încheia contractul de asigurare socială și efectua plata contribuției de asigurări sociale sunt cele cuprinse între dată împlinirii vârstei de 18 ani și dată împlinirii vârstei standard de pensionare.

(3) Vârsta standard de pensionare este prevăzută în anexă nr. 5 la Legea nr. 263/2010, cu modificările și completările ulterioare.

Articolul 2. (1) Până la dată de 1 septembrie 2023, persoanele prevăzute la art. I pot încheia un contract de asigurare socială în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă, potrivit modelului prevăzut în anexă nr. 1. Modelul actului adițional la contractul de asigurare socială este prevăzut în anexă nr. 2.

(2) Contractul de asigurare socială, prevăzut la alin. (1), se încheie între persoană interesată sau, după caz, tutorele, curatorul ori mandatarul acesteia desemnat prin procură specială și casă teritorială de pensii competentă, în funcție de domiciliul sau reședința persoanei.

(3) La încheierea contractului de asigurare socială, solicitantul completează o declarație, conform modelului prevăzut în anexă nr. 3, din care să reiasă că, în perioada înscrisă în contractul de asigurare socială pentru care se solicită asigurarea, îndeplinește următoarele condiții cumulative:

a) nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia;

b) nu a avut obligația asigurării în sistemul public de pensii;

c) la dată încheierii contractului de asigurare socială nu are calitatea de pensionar. 

Articolul 3. (1) Baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială care nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în vigoare la dată încheierii contractului de asigurare socială.

(2) Contribuția de asigurări sociale datorată se calculează prin aplicarea asupra bazei lunare de calcul a cotei contribuției de asigurări sociale, prevăzută la art. 138 lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, în vigoare la dată încheierii contractului de asigurare socială.

(3) În cazul în care persoană interesată solicită asigurarea în sistemul public de pensii pentru o fracțiune de lună, contractul de asigurare socială se încheie pentru lună întreagă, iar stagiul de cotizare este aferent lunii întregi.

(4) În situația prevăzută la alin. (3), atunci când, în cadrul unei luni, există o fracțiune de lună de asigurare, realizată conform legii, pentru acoperirea perioadei neasigurate este admisibilă încheierea contractului de asigurare socială conform prevederilor prezenței ordonanțe de urgență, pentru întreaga lună.

(5) În situația prevăzută la alin. (4), la determinarea punctajului lunar utilizat la calculul pensiei vor fi avute în vedere veniturile asigurate, cumulate. 

Articolul 4. (1) Perioadele pentru care persoanele prevăzute la art. I achită contribuția de asigurări sociale se consideră stagiu de cotizare în sistemul public.

(2) Venitul lunar asigurat la care se achită contribuția de asigurări sociale se utilizează la determinarea punctajului lunar potrivit Legii nr. 263/2010, cu modificările și completările ulterioare, și implicit la stabilirea cuantumului pensiei din sistemul public de pensii.

(3) Punctajul lunar se calculează prin raportarea venitului lunar asigurat, prevăzut la alin. (2), la câștigul salarial mediu brut din luna încheierii contractului de asigurare socială, comunicat de Institutul Național de Statistică.

(4) Pentru lunile pentru care Institutul Național de Statistică încă nu a comunicat câștigul salarial mediu brut se utilizează, pentru întreaga lună, ultimul câștig salarial mediu brut comunicat.

(5) Punctajul lunar calculat în condițiile alin. (3) și (4) se atribuie pentru fiecare lună calendaristică prevăzută în contractul de asigurare socială pentru care s-a achitat contribuția de asigurări sociale prevăzută de prezența ordonanță de urgență.

Citit 1486 ori