Joi, 09 Februarie 2023 06:37

Proiect: Infracțiunile cu un puternic impact emoțional și social vor fi sancționate mai dur

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ministrul de Interne, Lucian Bode, împreună cu prim-ministrul Nicolae Ciucă, au depus la Senat un proiect de lege pentru modificarea Codului Penal, astfel încât infracțiunile cu un puternic impact emoțional și social să fie sancționate mai dur. 

Lucian Bode a enumerat infracțiunile pentru care pedeapsa s-ar putea majora cu o treime.

„Am depus astăzi la Senat, împreună cu dl. prim-ministru Nicolae Ciucă, o inițiativă legislativă de modificare a Codului Penal. Noile modificări incriminează mai ferm infracțiunile cu un puternic impact emoțional și social și sporesc gradul de protecție și siguranță pentru cetățean.

Prin această inițiativă intervenim asupra a 11 articole din Codul Penal și propunem, în majoritatea cazurilor, majorarea limitelor de pedeapsă cu o treime. Infracțiunile în forme agravante pentru care se vor mări cu o treime limitele pedepselor sunt: lovirea, vătămarea corporală, loviturile sau vătămările cauzatoare de moarte și hărțuirea. Majorarea cu o treime a pedepselor se va aplica pentru hărțuirea unui minor”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

Se urmărește descurajarea abuzurilor asupra copiilor

Ministrul de Interne a spus că, în mod special, agresorii care aleg să profite de copii trebuie sancționați mai dur, pentru a descuraja astfel de fapte.

„Aportul de forțe dintre agresor și un minor este suficient de mare pentru ca infracțiunea să primească circumstanțe agravante și un spor de o treime din pedeapsă. Cred că trebuie să fim mai duri cu cei care aleg să profite de un copil și să descurajăm astfel de fapte abuzive. 

Am făcut modificări și am schimbat abordarea în ceea ce privește fapta de tulburare a ordinii și liniștii publice pentru care am majorat limitele pedepsei cu închisoarea de la 1 an la 5 ani și am introdus elemente agravante care justifică creșterea limitelor pedepsei cu închisoarea între 2 și 7 ani”, a continuat el.

Prezumția legitimei apărări, extinsă de la spațiul privat la cel public

Totodată, Lucian Bode a menționat că prezumția legitimei apărări ar putea fi extinsă de la spațiul privat la cel public. Ultrajul ar putea fi, de asemenea, pedepsit cu închisoarea.

„De asemenea, o parte a intervențiilor vizează extinderea prezumției legitimei apărări de la spațiul privat la cel public. Oamenii au dreptul de a se proteja și dacă sunt ținta unui atac desfășurat în spațiul public, nu doar în propria locuință. Din acest motiv, aria în care se aplică prezumția de legitimă apărare nu va mai include doar locuința privată, ci și strada. Nu în ultimul rând, am eliminat posibilitatea amenzii ca sancțiune în cazul infracțiunilor de ultraj și ultraj judiciar și am prevăzut pedeapsa cu închisoarea.

Trebuie să fim mai fermi și în aceste cazuri pentru că vorbim despre fapte comise chiar împotriva celor care își exercită atribuțiile de serviciu în vederea impunerii respectării legii, pentru protejarea victimelor sau care asigură menținerea unui climat normal de conviețuire.

Toate aceste modificări intră în dezbaterea parlamentară. Sunt convins că vor exista argumente pro și contra dar să nu uităm că avem o mare responsabilitate în a descuraja și preveni faptele antisociale care pun viața în pericol, care aduc o gravă atingere climatului de ordine și siguranță publică, dar și sentimentului de siguranță cetățenesc”, a conchis ministrul de Interne.

Citit 1479 ori