Miercuri, 14 Iulie 2021 10:41

Supereroi experți în coding și digitalizare

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ucenicii Electricieni la sfârșitul anului școlar: supereroi experți în coding și digitalizare

Programul Ucenic Electrician scrie un nou capitol prin care transformă pasiunea pentru electricitate în cea mai cool superputere pentru generația viitorului. Cu ajutorul seriei de documentare, Electric Superheroes și al Clubului de Practică – activitate de coding remunerată financiar, Distribuție Oltenia continuă să îi încurajeze pe tineri să își descopere adevărata valoare, demonstrându-le că nu există limite în ceea ce pot face.

Pornind de la exemplul tinerilor care au atins excepționalul, Distribuție Oltenia a lansat două inițiative care duc mai departe spiritul de supererou specific acestei meserii – seria de documentare Electric Superheroes și Clubul de Practică. Cea de-a doua activitate a reprezentat o sursă financiară de recompensă a implicării elevilor în această activitate. Toți Ucenicii Electricieni participanți au primit o bursă tehnică și premii pentru primele 6 proiecte declarate câștigătoare, în urma unei jurizări amănunțite.

Electric Superheroes – O poveste cu supereroi în trei episoade
Pentru tinerii și tinerele la început de drum, este esențial ca în jurul lor să găsească acele modele care să reflecte valorile și beneficiile unei meserii, precum cea de electrician. Toate aceste percepții despre cum este să fii în pielea unui (Ucenic) Electrician în 2021 se află în centrul seriei de documentare, Electric Superheroes, care portretizează electricieni în trei etape ale carierei lor – în formare, interni sau angajați.

 Episodul 1 – o prezintă pe Gabriela, prima absolventă a celor trei ani de Ucenic Electrician, dar și a programului de internship plătit, Electrician Junior, care s-a alăturat echipei Distribuție Oltenia în calitate de angajată. Datorita evoluției demonstrate, ea și-a câștigat titlul de supererou și ne-a confirmat că diversitatea ne ajută să devenim mai buni;
 Episodul 2 – spune povestea lui Alexandru, Ucenic Electrician, elev în clasa a XI-a la Liceul Tehnologic nr. 1 Alexandria și viitor supererou în meseria pentru care se pregătește, datorită curajului, consecvenței și ambiției;
 Episodul 3 – în care aflăm povestea lui Ion Lupulescu, Electrician Exploatare Rețele MT-JT în cadrul Distribuție Oltenia și câteva din valorile care definesc meseria pe care o practică: stabilitatea, inovația sau diversitatea.

“În cadrul Distribuție Oltenia, căutăm permanent metode alternative de comunicare cu tinerii din generația viitorului, care au nevoie să experimenteze meseria aleasă într-o lumină cât mai originală și atractivă. Imaginea supereroului a fost întotdeauna un punct de reper pentru tineri, iar prin inițiativele din proiect, ne dorim să le reamintim că, în acest domeniu, superputerea noastră este abilitatea de a aduce în fiecare zi energia în casele oamenilor” – a declarat Eugen Butoarcă, Director Executiv Distribuție Oltenia.

Clubul de Practică – o superputere disponibilă celor aproape 300 de Ucenici Electricieni
În luna martie am lansat Clubul de Practică dedicat elevilor, o activitate extracurriculară bazată pe noile tehnologii din zona energiei verzi.

Alături de Asociația ROI, Fundația Progress și 7 dintre cei mai tineri angajați Distribuție Oltenia, am început prin a-i introduce pentru prima oară pe Ucenici în lumea electronicii, automatizării și programării, făcându-le cunoștință cu plăcuțele Arduino.
În luna iulie, ideile reieșite au fost recompensate cu burse tehnice și premii în valoare de peste 12 500 EURO. De asemenea, ideile finaliste au fost prezentate la Târgul Național dedicat proiectului - eveniment online care a reunit aproximativ 200 de vizitatori din liceele partenere. În urma evaluării, juriul format din 3 reprezentanți Distribuție Oltenia și un membru al Fundației Progress a acordat următoarele premii:

 Echipa Restart Energy (Pitești) – Premiul pentru Prezentare, acordat pentru realizarea unui sistem de securitate bazat pe cartelă cu afișaj digital, precum și pentru modul în care au prezentat componentele folosite, modul de funcționare și etapele din procesul de creație.
 Echipa Războinicii (Pitești) – Premiul pentru Complexitate, acordat pentru realizarea unui sistem fotovoltaic care urmărește lumina solară, în funcție de poziția soarelui. Acesta s-a remarcat prin buna gestiune a firelor și a componentelor ascunse sub panou, rezultând, astfel, un proiect compact.
 Echipa Ucenicii Electricieni (Drobeta-Turnu Severin) - Premiul pentru Energie Verde, obținut pentru construirea unui sistem de securitate bazat pe cartelă. Proiectul a inclus un număr redus de componenete, economisind consumul de energie și oferind posibilitatea alimentării din surse alternative.
 Echipa Electric Team (Râmnicu Vâlcea) - Premiul pentru Creativitate, acordat pentru realizarea unui cronometru digital, care ar putea fi folosit în viitor pe post de priză digitală.
 Echipa Green Light Electric (Târgu Jiu) - Premiul pentru Impact, câștigat pentru finalizarea unui sistem de control al unui motor trifazic prin telecomandă și cartelă, îmbinând tehnologia Arduino cu elemente externe precum convertizorul de frecvență. Avantajul acestui proiect a constat în ușurința aplicării acestuia în acționarea unor elemente care au la bază motoare de forță (ex: o ușă de garaj).
 Echipa Electricienii Viitorului (Alexandria) - Marele premiu, obținut pentru construcția unui sistem de casă inteligentă în miniatură. Proiectul a inclus deschiderea unei uși de garaj, acționarea aerului condiționat sau a centralei, în funcție de temperatură, acționarea unui sistem de udare a plantelor, precum și un senzor de aprindere a sistemului de iluminat exterior cu ajutorul unui panou fotovoltaic.

“Prin acest modul, elevii s-au apropiat de meseria viitorului, utilizând noi tehnologii și scriind linii de cod. Tinerii s-au implicat peste așteptările noastre în proiecte, lucru care ne face încrezători că vom avea cei mai buni specialiști pentru realizarea ideilor cu impact de viitor: case inteligente, soluții pentru creșterea eficienței energetice sau pentru producerea de energie verde” - a fost mesajul lui Ovidiu Ana, Director Programe Fundația Progress.

Prin superputerea pe care o au la dispoziție, tinerii rescriu viitorul în energie cu fiecare activitate organizată în proiectul Ucenic Electrician.

Citit 1617 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Iulie 2021 22:45