Vineri, 30 August 2019 00:00

Vine criza! Ce ne facem? (prima parte)

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O noua criza economica se prefigurează la orizont la o distanță de 10 ani fata de precedenta și alți 10 ani fata de penultima. Din păcate, nu învățăm nimic din greșelile trecutului, ba mai mult,cu aceeași inconștiență și candoare, le repetăm și azi. De la marea criză din 1929, crizele globale s-au succedat după un anumit algoritm confirmat și statistic. După un ciclu de creștere economică de șapte până la zece ani, urma o criză între doi până la cinci ani. Nimic nou sub soare. Această succesiune creștere-scădere economică se repetă de mii de ani. Biblia este cea care ne descrie pentru prima dată acest tipar. Șapte ani de ploi, recolte bogate și prosperitate. Șapte ani de secetă, sărăcie și foamete.

Toate marile crize din ultima sută de ani au debutat în SUA. În 2018 și 2019, am avut mai mulți avertizori care anunțau încheierea unui ciclu de creștere economică și prevesteau recesiunea. Cu tot optimismul afișat de președintele Donald Trump, economia americană scârție. În Statele Unite s-a înregistrat o creștere economică de doar 0,2%. Este și motivul pentru care Banca Centrală a SUA (Federal Reserve – Fed), pentru prima dată în 11 ani, a scăzut dobânda de referință. Se mai întâmplase în 2008, când a debutat marea criză! Săptămâna trecută, Dow Jones, Standard & Poor’s şi Nasdaq, principalii indici bursieri de pe Wall Street, au pierdut între 3 și 7%. Astfel sunt alimentate speculațiile că va urma o perioadă îndelungată de turbulențe. Responsabilii de la Casa Albă studiază diverse măsuri pentru a stimula economia americană. SUA ar putea chiar să renunţe la noile tarife vamale impuse de administraţia Trump pentru importurile din China.

Mult mai grav este ceea ce se întâmplă cu producția industrială în Germania, care, din octombrie 2018, de la o lună la alta, scade cu 3-4 %. Germania a încheiat trimestrul II pe minus, adică economia s-a contractat. Banca centrală a Germaniei (Bundesbank) a avertizat, recent, că Germania, prima economie a Europei, o țară cu un PIB de 3.400 miliarde euro, ar putea să intre în recesiune tehnică în trimestrul III, ca urmare a unei contracţii semnificative a producţiei industriale. Principala îngrijorare pentru mulţi analişti este că tensiunile comerciale globale vor agrava problemele din sectorul manufacturier, cu posibilitatea de a se extinde pe sectorul serviciilor.

Italia, țară în care trăiește o comunitate importantă de români, se află deja în recesiune, iar criza politică din prezent este cireașa de pe tort. Probabil, se va ajunge la alegeri anticipate. Nici Rusia nu se simte prea bine. În aceeași situație e și China care a înregistrat cea mai mică creștere economică din ultimii 17 ani, pe fondul războiului comercial cu Statele Unite. Investiţiile chineze în Europa au scăzut cu 80% în primul semestru din 2019, comparativ cu perioada similară din 2018, ca urmare a escaladării tensiunilor comerciale ce au dus la încetinirea economiei chineze. Și Marea Britanie a avut o creștere în trimestrul II de doar 0,2%. După Brexit, analiștii se așteaptă să intre în recesiune. Toate aceste date arată inevitabilul: criza se apropie.

Citit 9691 ori