"Rata inflației pentru anul 2022 o să o cunoaștem abia la sfârșitul primului trimestru din 2023, de aia în legea 263, legea pensiilor, se spune că se merge pe o rată a inflației din anul 2021 care era mult mai mică decât ce este acum. Nu vreau să intru în cifre, pentru că nu vom face acest lucru. Nu vom merge pe o majorare mai mică. Vom încerca și facem extrem de multe simulări să vedem cum ne descurcăm și cum ne așezăm. Cu siguranță va fi o majorare a pensiilor, aşa cum a spus Marcel Ciolacu, de la 1 ianuarie 2023", a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi, la Antena 3.
„Procentul cu care putem crește pensiile trebuie să fie acela cu care nu producem un deficit mai mare pe bugetul de pensii. Ca atare, în acest moment, limita la care ne referim este de aproximativ 11%. Propuneri au venit din mai multe direcții, noi suntem datori să ne păstrăm responsabilitatea și să venim cu acele propuneri care sunt sustenabile pe bugetul de stat,” a declarat Nicolae Ciucă la finalul ședinței conducerii PNL.
Întrebat despre eliminarea pensiilor speciale, premierul a răspuns că nu a fost luată o decizie, pentru că cifrele sunt încă verificate la Ministerul Muncii: „Nu am finalizat acest proces pentru că în continuare la Ministerul Muncii există grupul de lucru care trebuie să vină cu propunere concretă pe cifre, ca să nu vorbim despre tot felul de ipoteze care în final nu fac altceva decât induc așteptări și amăgire ulterior când nu se pot realiza”.
Luna trecută, premierul Nicolae Ciucă a spus că există voința politică din partea coaliției de guvernare să fie crescute salariul minim și pensiile în 2023. „Există posibilitatea ca începând cu anul 2023, așa cum am discutat în Coaliție și am afirmat de fiecare dată, să susținem creșterea salariului minim și a pensiei, doar că aceste date, așa cum este și normal și responsabil, vor fi făcute public după ce avem proiecția de buget pe anul 2023.
Este cât se poate de posibil, există voința politică atât a PNL cât și a PSD, astfel încât să putem să luăm o astfel de decizie”, a spus el.
Pensionarea femeilor. Vârsta standard și condiții de pensionare
La ora actuală, vârstă standard de pensionare pentru femei este de 61 de ani dar aceasta va crește gradual până la 63 de ani până în anul 2030, prevedere propusă în PNRR. La bărbați lucrurile sunt mai simple, aceștia se pot pensiona la vârsta standard de 65 de ani.
Noua vârstă standard de pensionare
"Vârsta standard de pensionare este 63 de ani pentru femei și de 65 de ani pentru bărbați, stagiul minim de cotizare este de 15 ani și stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Atingerea acestor coordonate se realizează printr-o creștere graduală, conform eșalonării prevăzute în anexa nr. 5 la Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice" explică Casa Națională de Pensii Publice.
Stagiul minim de cotizare este de 15 ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați. De asemenea, stagiul complet de cotizare pentru femei este de 31 de ani și va crește treptat până la 35 de ani până în luna ianuarie 2030.
Vârsta standard de pensionare crește pentru:
bărbați - de la 64 de ani la 65 de ani, în intervalul ianuarie 2011 - ianuarie 2015;
femei - de la 59 de ani la 63 de ani, în intervalul ianuarie 2011 - ianuarie 2030.
Stagiul complet de cotizare în cazul femeilor crește de la 28 de ani la 35 de ani, în intervalul ianuarie 2011 - ianuarie 2030.
Stagiul complet de cotizare în cazul bărbaților crește de la 33 de ani la 35 de ani, în intervalul ianuarie 2011 - ianuarie 2015" conform (CNPP). Cum se calculează vârsta de pensionare după noua lege
Casă Națională de Pensii Publice a pus la dispoziția persoanelor fizice un calculator pentru vârstă de pensionare. Acest lucru este extrem de simplu adică cei interesați trebuie să introducă în aplicație data și sexul, iar potrivit datelor introduse cei interesați pot afla cât trebuie să mai muncească pentru a beneficia de pensia pentru limita de vârstă.
nr.8/2021, abia de la 1 septembrie 2023. Așa că momentan vârstă de pensionare se raportează la Legea nr. 263/2010.